Duitse rechter veroordeelt ex-topman IKB

Stefan Ortseifen

In Duitsland is een eerste bankier veroordeeld voor zijn rol in de financiële crisis. Die twijfelachtige eer gaat naar de ex-topman van IKB, in juli 2007 het eerste Europese subprimeslachtoffer.

Een rechter in IKB-thuisbasis Düsseldorf veroordeelde Stefan Ortseifen voor marktmanipulatie tot 10 maanden met uitstel en een boete van 100.000 euro, te storten aan liefdadigheid. 'Het was niet onze taak de oorzaken van de financiële crisis te onderzoeken, of de rol van banken of ratingbureaus', stelde rechter Brigitte Koppenhöffer. 'We moesten gewoon onderzoeken of de heer Ortseifen strafbare feiten pleegde'.

Ortseifen werd er van beschuldigd beleggers misleidende informatie verschaft te hebben. Op 20 juli stuurde IKB nog een persbericht uit waarin de de groep, een regionale bank gespecialiseerd in KMO-kredieten, nog de impact van de Amerikaanse vastgoedcrisis minimaliseerde. Tien dagen later ging de bank ei zo na ten onder aan de investeringen in Amerikaanse rommelhypotheken ('subprime') en moest de overheid 12 miljard euro in de bank pompen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud