'Duitsland verkent fusie Commerzbank en ING'

©REUTERS

De Duitse overheid peilt de mogelijkheid van een fusie van Commerzbank en de Nederlandse branchegenoot ING. Dat schrijft het persbureau Bloomberg op basis van bronnen. De beurskoers van Commerzbank veert op.

Volgens beleidsmakers in Berlijn kunnen de twee banken samen een Europees zwaargewicht vormen.

De Duitse staatssecretaris van Financiën Jörg Kukies zou eerder al met de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra hebben gesproken over een eventueel samengaan van de banken. Daarbij zou onder meer de intentie om het hoofdkantoor van de fusiebank in Duitsland te vestigen zijn besproken.

Volgens beleidsmakers in Berlijn kunnen ING en Commerzbank samen een Europees zwaargewicht vormen.

Duitsland heeft ongeveer 15,5 procent van de aandelen Commerzbank in handen en is daarmee de grootste aandeelhouder van de bank. Eerder flopte een fusiepoging tussen Commerzbank en Deutsche Bank. Naast ING wordt ook het Italiaanse UniCredit genoemd als mogelijke partner voor Commerzbank.

'Geen commentaar'

Martin Zielke, de topman van Commerzbank, zei onlangs nog dat de Duitse bank geen concreet bod heeft ontvangen van ING om gesprekken te beginnen over een eventuele deal. ING reageert als altijd niet op geruchten in de markt.

‘Over Commerzbank geef ik geen commentaar', verklaarde ING-topman Ralph Hamers eerder deze week aan De Tijd. 'Maar zolang er geen volledige Europese bankenunie bestaat, zie ik niet zoveel voordelen in grensoverschrijdende fusies en overnames.'

'Toezichthouders zullen zich steevast beschermend opstellen ten opzichte van de financiële instellingen van hun land en hun eigen eisen stellen voor bijvoorbeeld de kapitaalbuffers. Daardoor kan je alleen voordelen halen door verder in de kosten te snijden als je zo’n grensoverschrijdende overname zou doen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud