Advertentie
Advertentie

ECB heft beperkingen voor bankdividenden op

©AFP

De Europese banken hoeven vanaf eind september niet langer hun dividenden te beperken. De ECB heft alle beperkingen vanaf 1 oktober op.

Eind vorig jaar had de Europese Centrale Bank ermee ingestemd dat de Europese banken opnieuw dividend mochten uitkeren aan hun aandeelhouders. Maar die uitkeringen waren onderhevig aan strikte voorwaarden.

Wie zijn aandeelhouders een dividend wilde uitkeren of eigen aandelen inkopen, moest het bedrag beperken tot hooguit 15 procent van de totale winst over 2019 en 2020. Het uitgekeerde bedrag mocht ook niet hoger zijn dan 20 basispunten van de tier 1-kernkapitaalratio, de verplichte buffer die banken moeten aanleggen om schokken op te vangen. Banken mochten ook geen interimdividend uitkeren over 2021.

Voorzichtig blijven

Aan dat strikte dividendbeleid komt eind september een einde. Volgens de ECB bevestigen de laatste macro-economische projecties dat het economisch herstel is ingezet, en dat de onzekerheid over de impact van de pandemie afneemt. Daarom heeft ze beslist dat de banken vanaf het vierde kwartaal 2021 opnieuw mogen beslissen om een dividend uit te keren.

De banken mogen het risico niet onderschatten dat bijkomende kredietverliezen later nog een impact kunnen hebben op hun kapitaalbuffers.
ECB

Wel benadrukt de ECB dat de banken een voorzichtige houding moeten blijven aannemen, en de toezichthouder elke aanvraag voor een dividenduitkering nauwgezet zal bekijken. ‘De banken mogen het risico niet onderschatten dat bijkomende kredietverliezen later nog een impact kunnen hebben op hun kapitaalbuffers’, klinkt het vanuit Frankfurt.

Buffer aanvullen

Eerder besloten ook de centrale banken van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vergelijkbare regels te schrappen.  Tijdens de coronacrisis werd aan de banken gevraagd zoveel mogelijk kapitaal aan te houden als buffer, voor het geval bedrijven en gezinnen hun kredieten niet zouden kunnen aflossen. Dat bleek echter, mede door ruime steun van overheden, erg mee te vallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud