ECB vraagt banken dividend minstens halfjaar in te houden

Jean-Pierre Mustier, de CEO van het Italiaanse Unicredit, is ook voorzitter van de Europese Bankenfederatie die de sector nu vraagt geen dividend uit te keren. ©AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een aanbeveling verspreid waarin ze de Europese banken vraagt zeker tot 1 oktober geen dividenden uit te keren en geen eigen aandelen te kopen.

De ECB zegt met de maatregel de buffer van de banken te willen vergroten om verliezen op te vangen, en om voldoende geld beschikbaar te hebben om uit te lenen aan gezinnen en bedrijven. Naast het inhouden van de dividendbetalingen adviseert de ECB de banken ook geen eigen aandelen meer in te kopen.

De aanbeveling houdt niet in dat de reeds uitgekeerde dividenden over 2019 retroactief moeten worden geschrapt. Maar de ECB stuurt wel aan op de schrapping van voorgestelde dividenduitkeringen die nog door de aandeelhouders moeten worden goedgekeurd.

Eerder deze week had de Zweedse centrale bank, de Riksbank, de kat de bel aangebonden door de Zweedse banken aan te sporen geen dividend uit te keren.

Bankenkoepel

De ECB volgt met de aanbeveling ook een vraag van de Europese bankenkoepel EBF. In een brief aan Andrea Enria, de voorzitter van het Europese bankentoezicht, had de EBF geschreven dat beursgenoteerde banken in Europa beter geen dividend uitkeren of eigen aandelen inkopen in 2020. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times vrijdag.

Eerder deze week hadden onder meer het Spaanse Banco Santander en het Italiaanse Unicredit  - waarvan CEO Jean-Pierre Mustier ook de voorzitter is van de EBF - al beslist hun dividend te halveren of te schrappen. Wellicht volgen de komende dagen gelijkaardige aankondigingen.

Ook in België staan de banken onder druk om geen dividenden uit te keren. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) had donderdag aangegeven dat hij dat niet wenselijk acht. Maar tot nu heeft geen enkele Belgische financiële instelling - banken noch verzekeraars - aangekondigd af te wijken van eerdere dividendplannen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud