ECB wil schaduwbanken aanpakken

De ECB kijkt bezorgd naar de 'schaduwbanken'. ©AFP

Tien jaar na de crash nemen alternatieve geldschieters als hedgefondsen, obligatiefondsen en andere vehikels de rol van banken over om onze economie te financieren. Dat groeiend leger aan ‘schaduwbanken’ baart toezichthouders steeds meer zorgen.

Ook Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), wees er donderdag nog eens op dat waakzaamheid geboden is met de opkomst van die alternatieve financiers. ‘In de eurozone zijn de banken nu sterker’, zei Draghi tijdens een persconferentie in Frankfurt. ‘Maar we kunnen niet op onze lauweren rusten. Intussen is een groot deel van de activiteiten van banken verhuisd naar niet-banken, de schaduwbanken. In een volgende stap moeten we verzekeren dat er daar een even strikt toezicht op is.’

Uit nieuwe cijfers die de ESRB, de instelling die waakt over de financiële stabiliteit van de Europese Unie, eerder deze week publiceerde, blijkt dat de schaduwbanken in de Europese Unie goed zijn voor liefst 42.300 miljard euro. Daarmee vertegenwoordigen ze iets meer dan 40 procent van het financiële systeem in de EU.

Dat houdt behoorlijk wat risico’s in. Terwijl de traditionele financiële sector de voorbije jaren strikt aan banden werd gelegd, worden schaduwbanken niet gereguleerd. Toezichthouders hebben ook weinig zicht op de links tussen die alternatieve financiers en de ‘gewone’ banken. Daardoor is het moeilijk in te schatten of het financiële systeem grote risico’s loopt als zich nieuwe schokken bij de schaduwbanken voordoen.

In België spelen schaduwbanken nog geen prominente rol. Door de grote concurrentie onder de grootbanken hoeven bedrijven hier minder snel aan te kloppen bij alternatieve financiers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud