Een op zeven overschrijvingen gebeurt instant

Bij ING worden overschrijvingen voor particulieren gratis onmiddellijk uitgevoerd. ©ANP

Er zijn al 75 miljoen flitsbetalingen gedaan sinds de invoering een jaar geleden.

Met een instantoverschrijving staat het geld binnen vijf seconden op de rekening van de tegenpartij. Bij een klassieke overschrijving duurt dat vaak enkele dagen.

Een groep Belgische banken lanceerde de supersnelle betalingen in maart vorig jaar. Na zes maanden was 12 procent van de betalingen instant. Nu gaat het om 14 procent of een op de zeven betalingen, meldt de sectorvereniging Febelfin. In totaal zijn al meer dan 75 miljoen instantoverschrijvingen uitgevoerd in ons land. Het gemiddelde bedrag loopt op tot 479,23 euro.

'Instantoverschrijvingen kunnen op termijn uitgroeien tot het nieuwe normaal. Dat is goed nieuws voor de consument en de handelaar', zegt Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand. 

Gratis

Het succes van instantbetalingen is vooral te danken aan enkele banken die de dienst gratis en standaard aanbieden. ING rekent geen kosten aan voor particulieren, bij Argenta is het gratis voor overschrijvingen met de app en bij KBC is de dienst kosteloos bij een Plus-rekening.

479,23 euro
Bedrag
Het gemiddelde bedrag van instantoverschrijvingen is 479,23 euro.

De andere banken die de dienst aanbieden, vragen een vergoeding van bijvoorbeeld 1,25 euro. De volumes zijn er dan ook lager. Een aantal bijkomende banken zal de dienst dit jaar mogelijk maken: AXA Bank, AION (het vroegere Banca Monte Paschi Belgio) en Bpost.

België was een van de eerste landen die flitsbetalingen mogelijk maakten. Eind dit jaar worden ook supersnelle overschrijvingen van en naar banken in andere Europese landen mogelijk. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud