Eerste Fortis-beleggers zien hun geld terug

©BLOOMBERG NEWS

De komende dagen stroomt 300 miljoen euro naar de gedupeerden.

Het is een symbool dat kan tellen. Tien jaar na het omvallen van Fortis zien sommige vroegere aandeelhouders van de financiëledienstengroep voor het eerst een deel van hun belegging terug. Een eerste tranche van 300 miljoen euro komt dezer dagen hun richting uit. De schadevergoeding kadert in de Fortis-schikking van Ageas met enkele belangenorganisaties. Dankzij de schikking kan Ageas een definitieve streep onder zijn Fortis-verleden trekken.

Tot ieders verrassing bereikte Ageas in 2016 een deal met de organisaties die gedupeerde Fortis-aandeelhouders vertegenwoordigen. Het bedrag van de schikking bedroeg oorspronkelijk 1,2 miljard euro, maar werd na juridisch getouwtrek opgetrokken naar 1,3 miljard. Het is de grootste schikking van zijn soort in Europa. Het geld stroomt naar schatting naar 150.000 tot 200.000 Fortis-gedupeerden.

Ageas maakte onlangs al 400 miljoen euro over aan FORsettlement, het platform dat de schadevergoedingen uitbetaalt. Een groot deel van dat geld - er is sprake van 300 miljoen euro - wordt dezer dagen gedeblokkeerd en zowel aan particulieren als aan institutionele aandeelhouders betaald. De eerste begunstigden kregen de jongste dagen al geld op hun bankrekening.

Bij de betrokken aandeelhouders zitten veel klanten van de belangenorganisaties Deminor en SICAF (Stichting Investor Claims Against Fortis, die vooral institutionele aandeelhouders bundelt). Die twee organisaties dienden hun compensatiedossiers heel snel na de definitieve goedkeuring van de Fortis-schikking in. Voor de institutionele aandeelhouders gaat het om grotere bedragen en duren de uitkeringsprocedures wat langer. Alle details worden gedubbelcheckt.

De Fortis-aandeelhouders kunnen zich in december opmaken voor een tweede uitbetalingstranche.

Fortis was de grootste maar niet de enige Belgische financiële groep die in 2008 door de overheden gered of gestut moest worden. De federale en gewestelijke regeringen moesten ook Dexia, KBC en de verzekeraar Ethias te hulp snellen.

Het Fortis-dossier vordert, maar tien jaar na de crisis zijn de bankenreddingen voor de overheden nog niet terugverdiend. De factuur bedraagt nog 465 miljoen euro.

De factuur van die reddingen voor ons land slinkt, maar die kosten zijn nog niet volledig terugverdiend, blijkt uit een tussentijdse stand van zaken door Eric Dor, directeur economische studies aan de Franse zakenschool IESEG. Het gat bedraagt nog 465 miljoen euro. Eind vorig jaar was dat nog 885 miljoen.

Als de dividendenstroom vanuit BNP Paribas en Belfius aanhoudt en de beursgang van Belfius doorgaat, kan de balans van de bankenreddingen voor de overheden binnenkort positief zijn, zelfs vóór een eventuele verkoop van de overheidsaandelen in BNP Paribas, Ethias en van de resterende Belfius-participatie. Dexia blijft evenwel een zwaard van Damocles van tientallen miljarden boven de Belgische overheidsfinanciën.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud