Einde verhaal voor Venetiaanse banken

©REUTERS

Rome zit met een nieuwe bankenkater nu Europa heeft beslist geen noodplan op poten te zetten voor twee zwalpende Venetiaanse banken.

De Single Resolution Board (SRB), de Europese instelling die toeziet op de afwikkeling van probleembanken op het continent heeft vrijdag beslist dat de twee Italiaanse banken - Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca - niet voldoen aan de voorwaarden voor zo'n reddingsprogramma.

Dat betekent dat Italië zal moeten overgaan tot een ontmanteling van de twee Venetiaanse instellingen. Wellicht dit weekend zal er een nooddecreet uitgevaardigd worden waardoor beide banken zullen worden opgesplitst in een gezond onderdeel, en een probleemluik.

Probleemkredieten

Eerder op de dag had de Europese Centrale Bank al bevestigd dat beide Italiaanse banken dichtbij een faillissement staan. Net als dat andere probleemdossier in de Italiaanse bankensector, Banca Monte dei Paschi di Siena, kwamen ook Banco Popolare di Vicenza en Veneto Banca in de problemen omdat ze opgescheept zitten met een enorme portefeuille van kredieten die laattijdig of niet worden terugbetaald. 

In april had de Europese Centrale Bank nog geschat dat de twee banken samen 6,4 miljard euro aan vers kapitaal nodig hebben om overeind te kunnen blijven.  Maar de oplossingen die beide banken hadden voorgesteld om weer op het juiste spoor te geraken, bleken ontoereikend.

Potentiële kopers

Toch is de Europese beslissing om het doek te laten vallen over Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca opvallend. Eerder deze week doken berichten op dat een andere Italiaanse bank, Intesa SanPaolo, bereid was om de gezonde delen van de twee banken over te nemen. 

Het persagenschap Reuters wist vandaag ook nog te melden dat er een consortium van vier verschillende hefboomfondsen en investeringsmaatschappijen bereid waren om in de probleembanken te stappen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect