Advertentie

Elf banken starten met universele bankdienst

Marktleider BNP Paribas Fortis is een van de banken die van bij de start meedoen aan de universele bankdienst. ©Kristof Vadino

Bankenkoepel Febelfin en de federale regering zijn het eens over de invoering van een universele bankdienst, uiterlijk op 1 januari 2022. De mededingingswaakhond BMA maakt geen bezwaar.

Bankverrichtingen en betalingen gebeuren almaar meer digitaal. Onder invloed van de coronapandemie is die trend nog sterk toegenomen. Maar niet iedereen kan volgen. Dat beseft de banksector zelf maar al te goed, net als de politiek. De federale regering nam daarom het initiatief om een ‘universele bankdienst’ in te voeren voor niet-digitale consumenten, zeg maar een basispakket van diensten tegen een goedkoop tarief. Dat is vergelijkbaar met wat bijvoorbeeld al bestaat in de telecom- en de postsector.

Bankenfederatie Febelfin sprong noodgedwongen mee op de kar. De regering en Febelfin werkten een charter uit rond de universele bankdienst, waarover De Tijd eind juni berichtte. De krachtlijnen lagen toen al vast en intussen zijn beide partijen het eens geraakt over de inhoud van het charter, vernam De Tijd. De regering en Febelfin maakten de overeenkomst maandagavond bekend. Het charter gaat meteen in.

Elf banken stappen bij de start in het systeem, blijkt uit de jongste versie van het document dat De Tijd kon inkijken. Het gaat om de vier grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC (met de Waalse en de Brusselse vleugels), Belfius en ING, samen met de vijf subtoppers Argenta, Crelan, AXA Bank, Beobank en Bpost Bank en de twee kleinere spelers VDK en CPH.

Daarmee wordt het grootste deel van de markt, ongeveer 95 procent, afgedekt. De andere financiële instellingen – onder meer Degroof Petercam, Nagelmackers, Europabank, Aion en MeDirect – kunnen zich later nog aansluiten, maar een verplichting is er niet.

Waakhond

De regering had bij monde van vicepremier en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS), een van de trekkers van het dossier, eerder deze maand een advies gevraagd over de samenwerking rond de nieuwigheid aan de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), om zeker te zijn dat er geen concurrentiebezwaren zouden opduiken.

Volgens onze informatie ziet de BMA geen mededingingsrechtelijk bezwaar tegen het ondertekenen van het charter door Febelfin en de regering. De waakhond koppelt er wel enkele voorwaarden aan, zoals een evaluatie van een eventuele verlenging van het charter met inbreng van de BMA. Het charter geldt voor een periode van drie jaar, tot eind juni 2024. Daarmee is het opvallend genoeg aan de volgende regering om het eventueel te verlengen.

60 euro
maximumtarief universele bankdienst
Het maximumtarief van het dienstenpakket in de universele bankdienst mag maximaal 60 euro per jaar kosten.

De deelnemende banken zullen de universele bankdienst uiterlijk op 1 januari 2022 invoeren. De inhoud van het charter wijkt op de essentiële punten amper af van wat eind juni al bekend raakte. De dienst bestaat minstens uit een pakket met een minimum van 60 manuele verrichtingen per jaar, een debetkaart en minimaal 24 geldopnemingen per jaar aan een automaat van de bank. De mogelijkheid van gratis domiciliëring van facturen en gratis doorlopende betalingsopdrachten wordt bovendien aangemoedigd.

Voorts stellen de banken op verschillende manieren rekeninguittreksels ter beschikking. Het charter legt daarvoor en voor het dienstenpakket tarieven en tariefbeperkingen op. Het pakket mag bijvoorbeeld maximaal 60 euro per jaar kosten gedurende de looptijd van het charter. Er kan hooguit 6 euro per jaar bijkomen, zolang de 60 euro niet overschreden wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud