in memoriam

Emilio Botín: iconisch bankier (1934-2014)

Emilio Botín (79), voorzitter van Banco Santander, is afgelopen nacht overleden in Madrid. Spanjes grootste bank zal vandaag een opvolger benoemen voor de 'slimste bankier van de wereld'.

Emilio Botín-Sanz de Sautuola y Garcia de los Rios of kortweg Emilio Botín. De bankveteraan reeg de successen de voorbije jaren aan elkaar. Botín was de derde generatie van de familie die Banco Santander   al 105 jaar bestuurt. Maar het was 'el presidente' die via een lange reeks overnames de kleine, regionale bank tot één van Europa's grootste financiële groepen transformeerde. Emilio was sinds 1986 28 jaar voorzitter van de bank, zijn vader zelfs 36 jaar. 

In België kennen we Botín vooral van toen Santander samen met Fortis en RBS in 2007 ABN AMRO overnam. De Spanjaard ging toen met de stevigste brokken van het loszanderige Nederlandse conglomeraat lopen, terwijl Fortis en RBS zich aan de opknipovername vertilden.

  • 1994: Banesto
  • 1999: BCH
  • 2000. Banesto (Brazilië), Serfin (Mexico), Santiago (Chili)
  • 2004: Abbey National (VK)
  • 2005: Sovereign Bancorp, volledige overname in 2010
  • 2007: Banco Real (Brazilië), via opknipovername ABN AMRO
  • 2008: Alliance & Leicester en Bradford & Bingley (VK)
  • 2011: Zachodni WBK (Polen)
  • 2013: Kredyt Bank (Polen)

De deal was nog niet rond of Botín verkocht het Italiaanse Antonveneta voor grof geld door aan Banca Monte de Paschi di Siena (MPS). Die provinciale Italianen wilden ook even meedoen met de grote jongens, maar waren geen partij voor de geslepen Botín. Door de Antonveneta-molensteen is MPS nu een zombiebank en moeten grote delen van Toscane het voor het eerst in vijf eeuwen zonder grote mecenas stellen.

Botín smeedde ook de Braziliaanse ABN AMRO-tak Banco Real samen met de eigen Braziliaanse dochters: Santander Brasil werd een van de indrukwekkendste winstmachines in de banksector. Waarna Botín de winstmachine naar de beurs bracht in São Paulo en New York. De dochters in Mexico, Chili, Colombia en Polen volgen dezelfde weg.

Zo vermeed de voorzitters dat beleggers Santander als een ondoorzichtig conglomeraat met navenante korting zouden bedenken. Bovendien maakten de dochters duidelijk dat Santander eigenlijk nauwelijks nog 'Spaans' te noemen is, best handig gezien de beleggersexodus uit Madrid.

Botíns overlijden zet het aandeel van Santander onder druk. De raad van bestuur kwam vandaag bijeen om een opvolger te benoemen. De nieuwe voorzitter wordt zoals verwacht Emilio's dochter Ana Patricia, de vierde generatie dus. De 53-jarige Ana leidt nu de belangrijke Britse dochter van Santander. De Botín-familie is nog steeds één van de grootste aandeelhouders van Santander.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud