Advertentie

Ethias haalt 150 miljoen euro vers geld op

©BELGA

Ethias, de derde grootste verzekeraar van het land, gaat 150 miljoen euro vers geld ophalen. Niet om te groeien, zoals andere bedrijven die dezer dagen geld tanken. Maar uit noodzaak: het is een onderdeel van een breder plan op last van de toezichthouder om het eigen vermogen te versterken.

Ethias, na AG Insurance en AXA de grootste verzekeraar van het land, is vorig jaar niet geslaagd voor een Europese stresstest. Daarom staat de verzekeringsmaatschappij onder verstrengd toezicht van de toezichthouder, de Nationale Bank van België. Ook kijkt de Europese Commissie nog mee over de schouders van de Ethias-top.

De NBB heeft Ethias verplicht zijn kapitaalpositie te versterken zodat de verzekeraar in het huidige klimaat van lage rente bij marktschokken overeind kan blijven. Dat het de toezichthouder ernst is, blijkt uit het erg ongewone feit dat de voltallige raad van bestuur van Ethias in het voorjaar geconvoceerd werd door toenmalig NBB-gouverneur Luc Coene. In het kader van de hernieuwing van de mandaten, maar ook om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed bewust was van de nieuwe solvabiliteitsregels voor de sector die vanaf 2016 van kracht worden.   

Ethias lijdt onder meer onder de lage rente door de erfenis van zijn First-portefeuille, al is die intussen voor een groot stuk de deur uit door de rekeninghouders een uitzonderlijke uitstappremie aan te bieden. Maar dat kost ook geld. Bovendien diende de verzekeraar een forse factuur van bijna 400 miljoen te slikken door een geschil met de fiscus, dat het bedrijf verloor voor het hof van beroep van Luik.

Drie onderdelen

Om zijn eigen vermogen te versterken werkte Ethias een plan uit dat, naar De Tijd vernam, gisteren groen licht kreeg van de raad van bestuur van de verzekeraar. Het plan moet wel nog naar de Nationale Bank die er haar zegen aan moet geven. Het bedrijf trof een reeks maatregelen maar grosso modo bestaat het plan uit drie stukken. Het opvallendste onderdeel is dat Ethias 150 miljoen euro gaat ophalen bij institutionele financiële partijen door de uitgifte van achtergestelde obligaties.

Het wordt geen eeuwigdurende lening, zoals tevoren, maar een op tien jaar. Ethias heeft al voor 250 miljoen euro eeuwigdurende obligaties (perpetuals) uitstaan. Wat met die lening zal gebeuren is nog niet duidelijk. Tevoren waren er aanwijzingen dat Ethias zou overgaan tot een omruiloperatie voor die effecten om ze langer te kunnen laten meetellen als onderdeel van het eigen vermogen.

10 %
Ethias moet zijn algemene kosten met 10 procent doen dalen, wat een besparing van 45 miljoen euro zou opleveren.

Een tweede onderdeel van het plan is een vermindering van de algemene kosten met 10 procent. Die maatregel raakte al eerder bekend maar de impact blijkt groter dan gedacht: volgens onze informatie moet dat op termijn een structurele besparing opleveren van 45 miljoen euro per jaar. Of dat het personeel zal raken - Ethias telt omgerekend naar voltijdsen 1.720 arbeidsplaatsen - is nog niet bekend. Mogelijk komt daar snel meer duidelijkheid over.

Tot slot gaat het om de al eerder bekendgeraakte operatie om de First A-portefeuille af te bouwen via een gunstige uitstapregeling. Ethias kon zo voor 1,9 miljard euro aan rekeningen afkopen, terwijl er nog 1,4 miljard euro overblijft. Ook dat heeft een positief effect op de kapitaalpositie van de verzekeraar.

Het valt af te wachten of deze maatregelen genade zullen vinden bij de Nationale Bank. Maar naar alle waarschijnlijkheid heeft Ethias de voorbije weken wel al een en ander afgetoetst bij de toezichthouder.   

Het ondernemingsplan werd vrijdag ingediend bij de Nationale Bank. 'De Ethias-directie heeft er het grootste vertrouwen in dat het voorgelegde plan ruimschoots volstaat voor het behalen van de Solvency II-normen (de nieuwe kapitaalnormen voor de sector die begin 2016 van kracht worden, red.). Het plan stelt ook de toekomst van de verzekeraar veilig', staat in een persbericht dat Ethias vrijdagmiddag verspreidde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud