Advertentie

EU en Parijs dicht bij akkoord Franse Dexia-tak

De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici.

Frankrkijk en de Europese Commissie zullen 'een van de komende dagen' een akkoord bereiken over Dexma, de Franse tak van Dexia. Dat zegt Pierre Moscovici, de Franse minister van Economie en Financiën. 'Beide partijen hebben veel toegevingen gedaan, we staan dicht bij een princiepsakkoord.'

'Een akkoord met de Commissie over het Franse Dexia-luik ligt binnen handbereik', aldus Moscovici. Volgens hem is het slechts een kwestie van dagen. 'Beide zijden hebben veel toegevingen moeten doen, maar we hebben de wil en de mogelijkheid om te slagen in dit erg technische dossier', voegde hij er aan toe.

Tot nu toe was Europa heel kritisch voor de constructie voor de verkoop van de Franse Dexia-tak Dexma (Dexma). Die entieit staat in voor de financiering van de Franse lokale besturen.

De oorpsronkelijke constructie voorzag de oprichting van een joint venture tussen La Banque Postale en de Franse staatsholding CDC voor de commercialisering van nieuwe leningen aan plaatselijke overheden en de oprichting van een nieuwe kredietinstelling met vier aandeelhouders. De Franse staat, CDC en Dexia krijgen elk 31,67 procent van die nieuwe instelling in handen en La Banque Postale verwerft 4,9 procent. Dexia zou uiteindelijk verdwijnen uit het geheel.

De afsplitsing van Dexma zou de liquiditeitsbehoefte van de restbank met 11,7 miljard euro doen slinken. Dankzij de transactie zouden ook voor 10 miljard risicovolle kredieten verhuizen naar Parijs - Dexia zou evenwel een deel van het risico daarp blijven dekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud