EU legt Belfius niet op hakblok

Europa legt Belfius na haar overname met overheidsgeld enkel zogenaamde ‘gedragsvoorwaarden’ op, geen harde maatregelen. Over de winstbewijzen blijft het akkoord met de EU wazig.

Belfius diende in het voorjaar een businessplan in bij Europa voor de periode 2012-2016. De bank moest dat doen omdat ze in oktober vorig jaar bij de tweede val van Dexia werd gered met overheidsgeld. In dat plan trachtte ze haar leefbaarheid aan te tonen en duidelijk te maken dat ze geen staatssteun genoot toen ze door de federale regering werd overgenomen. Dat plan omvatte onder meer de kostenbesparingen en bijhorende jobverliezen die Belfius vorige maand bekendmaakte.

Een maand geleden bleek al dat Belfius grotendeels ging ontsnappen aan de Europese hakbijl. Nu meer details bekend geraken, blijkt dat de instelling voor twee jaar (tot eind 2014) enkel zogenaamde ‘gedragsvoorwaarden’ opgelegd krijgt. Ze ontsnapt aan ‘harde’ maatregelen die gewezen moeder Dexia, KBC en Fortis Bank te beurt vielen.

Volgens onze informatie mag de instelling van Europa niet meer in effecten handelen voor eigen rekening (‘proprietary trading’), noch overnames doen of reclame maken waarbij ze haar positie van staatsbank uitspeelt. Belfius mag tevens geen coupons uitbetalen, noch dividenden uitkeren op aandelen. Zullen de winstbewijzen van het ACW in Belfius Bank en Belfius Verzekeringen onder die noemer vallen? Dat blijft voorlopig wazig. Sommigen vinden dat die winstbewijzen aandelen zijn, anderen niet. Ondertussen onderhandelen Belfius en het ACW al maanden over een oplossing voor het probleem van die winstbewijzen.

Het verbod op dividenden hoeft niet te verbazen, want Belfius had uit eigen beweging al in zijn businessplan voor Europa opgenomen dat het de komende jaren de winst in de bank wou houden om haar kapitaalbuffer te versterken. Dat heeft onder meer als gevolg dat de federale staat, de eigenaar van de instelling, op zijn minst tot 2016 geen uitzicht heeft op een dividend.

Europa legt Belfius ook twee plafonds op. Het eerste heeft betrekking op leningen aan de publieke sector, het andere op levensverzekeringsproducten (Tak 21 en Tak 23). Hoe hoog dat plafond ligt, is niet duidelijk.

Ter herinnering: de federale regering legde eind vorig jaar 4 miljard euro op tafel voor de overname van Belfius. De overheid wou zo verhinderen dat de retailbank werd meegesleept in de neergang van moerderbedrijf Dexia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud