EU onderzoekt herstructurering ING opnieuw

Eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia - Foto AFP

De Europese Commissie gaat een nieuw onderzoek instellen naar de herstructureringsplannen voor bank en verzekeraar ING, waaronder de gedwongen verkoop van WestlandUtrecht Bank. Volgens de commissie zijn de plannen nog steeds verenigbaar met de interne markt. Dat maakt de commissie vrijdagavond bekend.

ING kreeg in oktober 2008 een noodinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse staat. Brussel stelde strenge eisen aan die steun. Zo moest het concern de bank- en verzekeringsactiviteiten opsplitsen, de Amerikaanse internetspaarbank ING Direct verkopen en ook WestlandUtrecht afstoten.

Na 2009 hebben de Nederlandse overheid en ING echter aanpassingen aan het plan aangemeld bij de commissie. De commissie gaat nu een diepgaand onderzoek instellen naar deze aanpassingen. Ook wordt door de commissie beroep aangetekend tegen het vonnis van het Europees Hof, dat begin maart de uitspraak van de commissie over steunmaatregelen aan ING nietig verklaarde.

'De commissie heeft vandaag gereageerd op de gedeeltelijke nietigverklaring door het hof. Na dat arrest moest er, met het oog op rechtszekerheid, snel een nieuw besluit komen om de crisissteun verenigbaar te verklaren', aldus eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging) in een verklaring.

3 pijlers

Het onderzoek van de commissie richt zich op drie pijlers, waaronder de mogelijkheden van de overheid om van ING meer vergoeding te krijgen. 'ING heeft gedurende 3 jaar geen couponbetalingen aan de overheid gedaan, ook al boekte de onderneming winst. Daarom zal de commissie onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de overheid om toch nog een afdoende vergoeding te krijgen, nu ING in staat is om dit soort vergoeding te betalen.'

De commissie gaf verder aan de gedwongen verkoop van WestlandUtrecht opnieuw te onderzoeken om te zien hoe concurrentieverstoringen op de thuismarkt van ING kunnen worden aangepakt. Volgens ING is die verkoop vrijwel onmogelijk.

Italië

De commissie meldde vrijdag verder dat een klacht is ontvangen over het prijsbeleid van ING Direct in Italië. Volgens de klager zou ING staatssteun hebben gebruikt om de activiteiten uit te breiden, ten koste van concurrenten die geen steun hebben ontvangen. De commissie dient daarom een onderzoek te voeren naar het prijsbeleid van ING Direct en of dat ook zonder steun nog houdbaar is, aldus Almunia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud