Europa akkoord met hogere garanties Dexia

De Europese Commissie heeft door België, Frankrijk en Luxemburg gevraagde verhoging van de staatsgaranties voor Dexia van 45 tot 55 miljard euro goedgekeurd.

Als hoofdargument voor haar goedkeuring tot eind september, stelt de Commissie dat haar beslissing de financiële stabiliteit  moet helpen bewaren.

In oktober vorig jaar was het aanvankelijk de bedoeling om de financiering van Dexia te onderstutten met 90 miljard euro aan garanties. Maar bij gebrek aan een akkoord kwam er slechts een tijdelijke regeling van 45 miljard uit de bus. Die liep eind vorige maand af maar de drie staten die Dexia waarborgen - België, Frankrijk en Luxemburg - dienden een aanvraag bij Europa in om het tijdelijke systeem te verlengen met vier maanden. De Europese Commissie zette daarvoor eind vorige week het licht op groen.

Al snel werd echter duidelijk dat Dexia tussen nu en eind september naar alle waarschijnlijkheid meer dan 45 miljard nodig zal hebben. Dat komt vooral door de negatieve rente-evolutie: hoe lager de rente op Duitse staatsobligaties, hoe meer onderpand de groep moet verschaffen.

Vandaar dat het plan ontstond om de tijdelijke garanties op 55 miljard euro te brengen. Dexia was gewonnen voor dat plan, net als de regeringen van Frankrijk en Luxemburg en de centrale banken van Frankrijk en ons land. Alleen België lag even dwars, maar ging de jongste dagen overstag. Het dossier werd ingediend bij de Commissie en die gaf al heel snel groen licht.

Twijfel

Toch benadrukt de Europese Commissie dat de bijkomende garanties het Dexia-dossier nog zwaarder maken.De tien miljard garanties komen bovenop de 'reeds massieve steun die in het herstructureringsplan wordt toegekend', zegt de Commissie.

Vorige week al uitte eurocommissaris voor Concurrentie, Joaquin Almunia, zware twijfels over het ontmantelingsplan van Dexia en die twijfels blijven uiteraard overeind, ook met hogere staatsgaranties. Het definitieve verdict over de tijdelijke en de permanente garanties voor de restbank Dexia komt er dus pas op het ogenblik dat de Commissie oordeelt over het herstructureringsplan van de bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud