Europa denkt aan oprichting witwaswaakhond

Een filiaal van Danske Bank in Estland voerde voor meer dan 200 miljard euro verdachte transacties uit. ©Bloomberg

Om een antwoord te bieden op witwasschandalen bij banken en op de toenemende populariteit van cryptomunten willen de Europese ministers van Financiën een nieuwe Europese toezichthouder voor de strijd tegen witwassen oprichten.

De regels voor witwassen zijn de voorbije jaren fors aangescherpt, maar recente schandalen tonen aan dat er nog veel werk is aan de winkel. Het schandaal waarbij mogelijk 200 miljard euro aan verdachte transacties via een Ests filiaal van Dankse Bank passeerde, legde een deel bloot van de zwakheden van het Europese systeem waarbij een deel van het toezicht nationaal gebeurt.

Volgende week komen de ministers van Financiën bijeen om oplossingen te zoeken. Finland heeft als voorzitter van de Raad van de Europese Unie enkele mogelijkheden op papier gezet. Moet een nieuwe structuur worden opgericht? Of is het beter een bestaande instelling te versterken?

Er moet dringend werk worden gemaakt van het analyseren van verdachte transacties in crypto- en andere digitale munten.
Philippe De Koster
Hoofd Belgische antiwitwascel

Nu spelen instellingen als EBA (Europese Bankenautoriteit), ESMA, (Europese Autoriteit voor Effecten en Markten) en ECB (Europese Centrale Bank) een overkoepelende rol. Maar de strijd tegen witwassen is nog grotendeels het domein van de nationale regulatoren. De Europese Commissie heeft eerder al aangegeven dat ze vindt dat de samenwerking tussen die nationale witwaswaakhonden onvoldoende is.

Cryptomunten

Een vraag die ook op tafel ligt, is of de strijd tegen witwassen en terrorisme moet worden uitgebreid naar zaken die buiten het traditionele bankenlandschap plaatsvinden. Philippe De Koster, het hoofd van de Belgische antiwitwascel, waarschuwde al eerder dat dringend werk moet worden gemaakt van het analyseren van verdachte transacties in crypto- en andere digitale munten.

Veel landen hebben geen enkele wet om witwassen via bitcoins en dergelijke aan te pakken. Hij wijst erop dat niet alleen gekeken moet worden naar transacties waarbij virtuele munten worden omgewisseld in euro's of dollars, maar ook naar transacties waarbij bedragen van de ene naar de andere cryptomunt worden omgezet.

Voetbal

In een maximaal scenario kan de scope worden uitgebreid naar terreinen buiten de financiële sector. Ook in andere sectoren, van kunst tot voetbal, zijn er risico's op witwassen.


 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud