Europa hard voor België over Arco-waarborg

©Photo News

De Europese Commissie is niet te spreken over Belgiës communicatie over de Arco-staatswaarborg en de link met de kapitaalverhoging van Dexia in 2008. Ze gaat zelfs zover dat ze haar beslissing over de operatie intrekt. Zonder ­juridische gevolgen evenwel.

Europa zette ruim een jaar geleden het licht op groen voor de nieuwe plannen van België en Frankrijk voor Dexia. Die hielden een kapitaalinjectie van 5,5 miljard euro, een nieuw systeem van staatsgaranties en een geordende uitdoving in.

De tekst van die beslissing liet op zich wachten, maar belandde via een gunstige wind bij De Tijd. Uit indiscreties bleek eind januari al dat Europa in het document oordeelde dat de federale regering in oktober 2011 1 tot 2 miljard euro te veel betaalde toen ze 4 miljard euro neertelde om Dexia Bank België (Belfius) te redden uit de Dexia-brand.

Topje van de ijsberg

Maar dat was slechts het topje van de ijsberg, blijkt nu. Want de Europese Commissie blijkt nu ook zwaar te ­tillen aan de houding van ons land rond de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten. En vooral rond de link tussen die waarborgregeling en de kapitaalverhoging van Dexia in 2008.

Om de situatie beter te begrijpen, moet men terug naar 2008. Arco, de financiële arm van het ACW, tekende toen voor 350 miljoen euro in op de kapitaalverhoging van 6 miljard euro van Dexia. Arco was met meer dan 15 procent een van de groot­aandeelhouders van de financiële groep. Volgens de Commissie legde Arco toen enkel geld op tafel omdat het wist dat het in ruil voor die inbreng een garantieregeling kreeg voor zijn coöperanten. ‘Zonder die garantieregeling zou Arco niet meegedaan hebben aan die kapitaal­verhoging. Dat heeft Dexia bevoordeeld. (...) Dat vervalst de concurrentie of dreigt haar te vervalsen’, luidt het in het document. Europa vindt met andere woorden dat er sprake is van staatssteun.

Geen informatie

Tot daar de vaststellingen van de Commissie. Maar Europa tilt vooral zwaar aan het feit dat het niet geïnformeerd werd over de link tussen de Arco-staatswaarborg en de deelname aan de ka­pitaalverhoging. Indien ze wél geïnformeerd was ­geweest, dan zou haar oordeel over de eerste Dexia-­redding anders geweest zijn, stelt ze. De Commissie gaat zelfs zover dat ze haar beslissing over die Dexia-redding intrekt.

Op het eerste gezicht lijkt dat misschien dramatisch, maar het maakt eigenlijk niet veel uit. Want Dexia viel ondertussen een tweede keer om en is voortaan - na de verkoop van al zijn operationele onderdelen - een restbank in uitdoof­modus. De Commissie hield  wél ­rekening met het voorval in haar eindoordeel. Verdere juridische gevolgen zijn er niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud