Europese banken strijden om stukje Turkse koek

De Spaanse grootbank BBVA betreedt de Turkse markt via de grote poort. BBVA verwerft 24,9 procent van Garanti Bank, de tweede privébank van Turkije, na Isbank. Daarmee kopen de Spanjaarden zich een toegangsticket tot een van de snelst groeiende bankenmarkten ter wereld en worden ze een concurrent van onder meer Dexia en BNP Paribas.

BBVA heeft 4,2 miljard euro over voor bijna een kwart van Garanti Bank. De Spanjaarden kopen hun participatie over van het Turkse conglomeraat Dogus, de hoofdaandeelhouder van de bank, en van General Electric. De eerste vijf jaar moet BBVA de zeggenschap bij de bank nog delen met Dogus, dat ook 24,9 procent in handen houdt. Daarna kan BBVA 1 procent extra verwerven en - als grootste aandeelhouder - de meerderheid van de bestuurders benoemen.

Om de overname te financieren, gaat BBVA 5,1 miljard euro kapitaal ophalen via een kapitaalverhoging met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders. Per vijf aandelen BBVA kunnen de aandeelhouders één nieuw aandeel verwerven. De nieuwe aandelen worden uitgegeven aan 6,75 euro, een korting van 29 procent ten opzichte van vrijdag.

Beleggers oordeelden dat de intrede in Turkije belangrijker is dan de verwatering als gevolg van de kapitaalverhoging. Want de aanvankelijke koersdaling werd gisteren in de loop van de dag helemaal weggegomd. Het aandeel sloot uiteindelijk 0,77 procent hoger op 9,18 euro.

Potentieel

Met zijn intrede op de Turkse markt wil BBVA profiteren van het enorme potentieel dat de Turkse banksector wordt toegedicht. Met een economische groei die dit jaar op meer dan 7 procent afstevent, naar Turkse normen lage rentetarieven en een grote en jonge bevolking die bereid is te investeren, is het logisch dat de banksector een snelle groei kent. Via de Turkse investering wil BBVA zijn afhankelijkheid van inkomsten uit thuisland Spanje verder afbouwen.

Het Turkse bankenwalhalla heeft eerder nog veel buitenlandse spelers aangetrokken. Ook twee Belgische banken, het vroegere Fortis Bank en Dexia, gingen hun geluk beproeven in Turkije. Dexia nam er DenizBank, de naar activa gemeten negende bank van het land, over. Fortis Bank Turkije, de dertiende bank van het land, is intussen in handen van BNP Paribas. De Franse bankgroep heeft ook een eigen Turkse filiaal, Türk Ekonomi Bankasi (nummer elf naar activa). Een fusie tussen de twee staat op stapel.

Vooral Dexia zet in zijn strategisch plan voor de komende jaren fors in op Turkije. Het pompt 250 miljoen in Denizbank om het aantal agentschappen van 500 naar 800 te brengen. Turkije moet over vier jaar 27 procent van Dexia’s groepsinkomsten leveren, tegen 17 procent nu. Ook andere grote bankengroepen trokken al voor de financiële crisis naar Turkije.

De Amerikaanse bankenreus Citigroup kocht zich in 2007 in Akbank, de derde privébank van het land. Ook HSBC en ING prijken in de top 12 van grootste Turkse banken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud