Europese banken willen Mastercard en Visa op eigen terrein verslaan

©REUTERS

Zestien Europese grootbanken, waaronder ook het Belgische KBC, willen binnen twee jaar een nieuw betaalsysteem ontwikkeld hebben dat kan concurreren met Amerikaanse giganten zoals Visa en Mastercard.

Het European Payments Initiative of EPI, zoals het systeem voorlopig heet, moet een allesomvattende betaaloplossing worden die consumenten en handelaars in heel Europa kunnen gebruiken. Zoiets is er vandaag nog niet. Heel wat Europese lidstaten hebben hun eigen nationale betaalsysteem, waardoor het voor consumenten niet evident is overal in de Unie te betalen met dezelfde kaart.

EPI moet komaf maken met al die nationale systemen voor betaalkaarten en online- en mobiele betalingen. De 16 banken werken niet alleen aan een uniform kaartsysteem maar ook aan een digitale portemonnee, te vergelijken met het Amerikaanse Paypal.

Dergelijke initiatieven zorgen voor meer innovatie in de betaalindustrie, maken de financiële instellingen achter EPI zich sterk. 'Meer dan de helft van de retailbetalingen in Europa gebeurt vandaag nog in cash', klinkt het in een persbericht. 'Een nieuwe oplossing zoals deze kan ook tastbare voordelen opleveren voor handelaars. Dat kan door ze een vlot werkend, concurrentieel en eengemaakt betaalsysteem aan te bieden dat overal in Europa beschikbaar is.'

Geen PEPSI meer

Het project, dat tegen 2022 zijn eerste vruchten moet afwerpen, komt niet volledig uit de lucht gevallen. In de herfst van vorig jaar doken de eerste berichten op dat banken uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje aan een nieuw betaalysteem werkten. Dat initiatief kreeg toen de codenaam PEPSI.

Achter de opvolger European Payments Initiative zitten 16 banken uit vijf lidstaten, waaronder KBC , het Nederlandse ING en het Franse BNP Paribas . Al gaat het niet om een select clubje: de 16 roepen ook andere Europese grootbanken op om hun schouders onder dit project te zetten.

Toezichthouders reageerden alvast positief. De ECB zit in het initiatief een manier om de fragmentatie van de Europese betaalmarkt de wereld uit te helpen en de rol van financieel Europa te verstevigen.

Voor financieel Brussel kan het ook een opsteker zijn. In afwachting van de lancering van het nieuwe betaalsysteem wordt een interim-vennootschap opgericht die zich onder meer over de achterliggende techniek zal buigen. Dat nieuwe bedrijf krijgt Brussel als hoofdzetel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud