'Europese Centrale Bank overweegt bad bank voor slechte coronakredieten'

ECB-voorzitster Christine Lagarde zou Europese banken hebben gepolst voor de oprichting van een Europese bad bank. ©REUTERS

Frankfurt zou de Europese banken uit de wind willen zetten door miljarden aan risicovolle leningen in een apart vehikel te stoppen.

Berichten dat de Europese Centrale Bank met het idee van een 'bad bank' speelt, circuleren al enige tijd. Maar volgens het persagentschap Reuters heeft Frankfurt de voorbije twee weken een versnelling hoger geschakeld. Een taskforce is opgericht en ECB-voorzitster Christine Lagarde zou met bankentoppers en EU-medewerkers hebben gepraat over het project. 

Het concept van een 'bad bank' is niet nieuw. Voor financiële instellingen is zo'n vehikel een manier om de meer risicovolle producten op hun balans apart te houden van de gezonde onderdelen. Na de crisis van 2008 hebben meerdere banken en verzekeraars een bad bank opgericht om hun toxische kredieten in onder te brengen.

Schok

Door de coronacrisis vrezen de banken de komende maanden forse verliezen te boeken op uitstaande kredieten die niet of laattijdig worden terugbetaald. De voorbij weken zetten tal van Europese banken honderden miljoenen opzij om die mogelijke schok op te vangen. Woensdag kondigde James von Moltke, de financieel directeur van Deutsche Bank, aan dat de Duitse grootbank de uitgebreidste voorzieningen voor kredietverliezen neemt in elf jaar.

De Europese banken zouden uit de wind kunnen worden gezet door een bad bank van de ECB.

Volgens Europese statistieken hebben de banken meer dan 500 miljard euro aan leningen waarvan de verwachting is dat ze nooit volledig worden terugbetaald. Het gaat niet alleen om woonkredieten, maar ook om kredietkaart- en autoleningen en andere consumentenkredieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud