Europese Commissie wil strengere kapitaaleisen voor banken herbekijken

De Europese Commissie wil de invoering van strengere kapitaalregels herbekijken. ©EPA

De Europese Commissie wil de invoering van strengere kapitaalvereisten voor banken – de Basel IV-normen – herbekijken.

De strengere kapitaalregels zijn een verre uitloper van de kredietcrisis van tien jaar geleden. In reactie op die crisis werden, onder leiding van de in Basel gevestigde internationale bankentoezichthouder, strengere normen opgesteld voor de solvabiliteit van banken. Op die manier moet de kans op een nieuwe crisis een stuk kleiner worden.

Een groot deel van die hervormingen – de Basel III-regels – zijn al doorgevoerd. Het sluitstuk ervan, dat in de bankwereld gemakshalve Basel IV wordt genoemd, stond in de steigers voor dit jaar.

125 miljard
Extra kapitaal
De Basel IV-normen zouden de Europese banken verplichten 125 miljard euro extra kapitaal aan te houden.

Die regels leggen een ondergrens op voor het kapitaal dat banken moeten aanhouden in verhouding tot hun kredietportefeuille.

Handelsblatt

Door de coronacrisis werd de invoering van de strengere regels door de internationale toezichthouder al met een jaar uitgesteld, tot januari 2023. Maar Europa stelt nu ook de maatregelen zelf ter discussie. In een ontwerptekst van de Europese Commissie, waarover de Duitse krant Handelsblatt bericht, staat dat ‘een discussie over de relevantie van een dergelijke hervorming noodzakelijk is’.

De banken hebben zich altijd tegen de strengere regels verzet. Volgens schattingen zouden ze alleen al in Europa leiden tot een extra kapitaalbehoefte voor de banken van 125 miljard euro. Volgens de banken zouden de strengere regels er ook toe leiden dat kleinere bedrijven moeilijker bankkredieten krijgen.

‘Naar verwachting zal de Commissie de banksector opnieuw raadplegen om mogelijke negatieve interacties tussen de crisis en Bazel IV te onderzoeken’, vernam het Handelsblatt van Europese bronnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud