Europese regels goed nieuws voor Dexia

Voor de verandering krijgt Dexia-topman karel De Boeck nu ook eens goed nieuws - Foto Thierry du Bois ©Thierry du Bois

De nieuwe kapitaalvereisten voor de banksector, zoals die door Europa zijn vertaald, zijn een meevaller voor Dexia. Indien de Nationale Bank meestapt, betekenen ze dat de restbank een grotere buffer heeft om tegenslagen op te vangen.

Dexia, dat wordt rechtgehouden door België en Frankrijk en dus door de belastingbetalers in de twee landen, heeft een paar moeilijke weken achter de rug. Niet alleen was er het nieuws dat de Amerikaanse stad Detroit bescherming zoekt tegen haar schuldeisers, wat Dexia 110 miljoen euro kan kosten. Ook liep de verkoop van Dexia Asset Management spaak. Waardoor de restbank voorlopig niet kan rekenen op de opbrengst van de verkoop (380 miljoen euro) en een grotere balans moet aanhouden.

Maar nu is er een opsteker voor de groep, die alleen maar rustig kan uitdoven en zo de factuur voor de belastingbetaler binnen de perken kan houden als er zich geen nieuwe grote schokken voordoen. Die opsteker is te vinden in de omzetting in Europese wetgeving van Basel III. Dat zijn de nieuwe, internationale kapitaalregels voor de banksector die werden uitgewerkt door het Baselcomité. De EU-omzetting, die vorige maand van kracht werd, kreeg de naam Capital Requirements Directive IV (CRD IV) mee.

Kapitaalbuffer

CRD IV bevat in de definitieve versie de mogelijkheid dat potentiële verliezen van banken op staatsobligaties bij wijze van uitzondering niet worden afgetrokken van de kapitaalbuffer. Met andere woorden: die verliezen kunnen de buffer dan niet aanvreten, waardoor de financiële instelling in kwestie geen maatregelen moet nemen om extra kapitaal aan te leggen.

Met een behoorlijk pakket staatsobligaties in zijn portefeuille die latente minwaarden opleveren, onder meer Italiaanse, is die bepaling van groot belang voor Dexia. Maar ze zal niet automatisch van toepassing zijn. De toezichthouder, de Nationale Bank van België, moet instemmen met het gebruiken van de uitzondering.

Politieke druk

‘Maar om de buffer van Dexia en zo de veiligheid van een systeeminstelling (een bank die van belang is voor het hele financiële systeem, red.) te verhogen, zal er voldoende politieke druk zijn om de uitzondering toe te staan’, schrijven analisten van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan in een rapport over de kwestie.

‘We geloven dat de Belgische toezichthouder waarschijnlijk pragmatisch zal zijn in zijn benadering van de implementatie van Basel III voor Dexia. Omdat de Belgische staat moet opdraaien voor 51,41 procent van de 85 miljard euro aan staatsgaranties, denken we dat elke beslissing die de stabiliteit van Dexia kan helpen verbeteren genomen zal worden.’

Indien de analisten gelijk krijgen, zal Dexia een grotere kapitaalbuffer hebben dan eerder gedacht. Concreet berekenden ze dat de restbank in dat geval 2,5 tot 3 miljard euro meer verliezen kan opvangen dan gezegd. Op de algemene vergadering in mei bijvoorbeeld toonde Dexia nog pessimistischere langetermijnprognoses die gebaseerd waren op oudere en minder gunstige versies van CRD IV.

Financiering

Daar houdt het voordeel echter niet op. De analisten van JPMorgan wijzen er ook op dat een stevigere kapitaalbuffer het de restbank makkelijker maakt om financiering aan te trekken op de markt, een eis van onder meer de Europese Centrale Bank. En hoe makkelijker die financiering (deels met overheidswaarborgen) verloopt, hoe kleiner de kans dat Dexia moet terugvallen op noodfinanciering van de centrale banken. Die noodfinanciering staat erom bekend duur te zijn. Hoe meer Dexia erop terugvalt, hoe groter zijn verliezen oplopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud