Ex-Fortis-bankier past voor voorzitterschap Belfius

Peter Vandekerckhove is categoriek: 'Ik ben geen kandidaat.' ©Doc KBL EPB

Peter Vandekerckhove is geen kandidaat voor het voorzitterschap van Belfius. Dat zegt hij aan De Tijd nadat zijn naam in het dossier is opgedoken.

Belfius was vorig jaar al op zoek naar een nieuwe voorzitter, maar die zoektocht draaide op niets uit. Filip Dierckx (ex-BNP Paribas Fortis) was toen de topfavoriet, maar zijn benoeming ging niet door. De strafzaak rond Fortis, waar hij carrière maakte, en beschuldigingen van belangenvermenging rond zijn voorzittersrol bij de hr-dienstverlener SD Worx bleken onoverkomelijke obstakels. Belfius-voorzitter Jos Clijsters besloot dan maar maximaal twee jaar langer op post te blijven.

Deze zomer lanceerde de staatsbank een nieuwe zoekprocedure. Een van de topkandidaten op de lijst is opnieuw Dierckx, meldde De Tijd zaterdag. Volgens De Standaard staan ook onder meer Koen Hoffman (CEO vermogensbeheerder Value Square) en Peter Vandekerckhove (ex-BNP Paribas Fortis, ex-KBL) op de lijst. Hoffman wil geen commentaar kwijt, maar Vandekerckhove is categoriek: 'Ik ben geen kandidaat', zegt hij ons herhaaldelijk.

Hoffman is sinds zijn vertrek als CEO van het beurshuis KBC Securities in 2016 uitgegroeid tot de machtigste bestuurder in beursgenoteerd België. Hij is voorzitter bij Greenyard, het biotechbedijf MDxHealth en de farmaleverancier Fagron, en bestuurder bij de farmagroep Mithra. Als hij voorzitter van Belfius wordt, moet hij ongetwijfeld zijn CEO-functie bij Value Square laten vallen - de twee jobs zijn niet compatibel.

Vandekerckhove is sinds zijn vertrek als CEO van KBL nog bestuurder bij die private bankgroep (nu Quintet Bank). Hij is ook voorzitter bij de tapijtreus Beaulieu International Group (BIG) van de familie De Clerck en het museum Dhondt-Dhaenens.

Wetstraat

De race naar het voorzitterschap is verre van gelopen. Belfius heeft nog geen definitieve knopen doorgehakt. Bovendien moet de staatsbank rekening houden met wat dezer dagen in de Wetstraat gebeurt.

Wie wordt minister van Financiën in de volgende federale regering en dus voogdijminister van Belfius? Welke kandidaat zal de voorkeur genieten? En zal die kandidaat door de strenge screening van de toezichthouders (de Nationale Bank en de Europese Centrale Bank) raken? Die vragen blijven open. Zonder het groen licht van die toezichthouders kan niemand manager of bestuurder worden bij een financiële instelling. Zij moeten uitmaken of iemand 'fit and proper' is voor de job.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud