Ex-topman Goldman Sachs moet twee jaar de cel in

Rajat Gupta - Foto Reuters

Rajat Gupta, een vroegere topman van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, is woensdag in New York tot twee jaar cel veroordeeld wegens handel met voorkennis. Hij moet ook een boete van 5 miljoen dollar (3,6 miljoen euro) betalen.

De rechter achtte het eerder al bewezen dat Gupta als lid van de raad van bestuur een bevriende investeerder, Raj Rajaratnam, had getipt over belangrijke ontwikkelingen bij de bank, nog voordat andere partijen daarvan op de hoogte waren. Die laatste gebruikte de informatie om handel te drijven op de beurs.

'Rajat Gupta moet nu de zwaarwegende consequenties van zijn misdaad dragen', sprak openbaar aanklager Preet Bharara. Hij hoopte dat de straf ook voor anderen een waarschuwing inhoudt. 'Zijn door de jaren heen opgebouwde goede reputatie is door dit gedrag voor altijd aangetast.

Rajaratnam werd een jaar geleden al veroordeeld tot 11 jaar cel. Hij zou door handel met voorkennis in aandelen van diverse bedrijven in totaal 60 miljoen dollar hebben verdiend. Gupta, die een carrière achter de rug heeft bij Goldman Sachs, consultancybureau McKinsey en consumentenbedrijf Procter & Gamble, is een van de grootste namen in de verhevigde strijd van de Amerikaanse overheid tegen beleggersfraude.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud