Exponent van 'poldermodel' gaat Rabo leiden

Wiebe Draijer ©ANP

Rabobank heeft Wiebe Draijer voorgedragen als nieuwe CEO. Draijer is als 'bruggenbrouwer' tussen werkgevers en werknemers de geknipte man om het zwaar gehavende blazoen van de Nederlandse grootbank op te vijzelen.

Rabobank moest vorig jaar diep door het stof vanwege zijn bijdrage aan de jarenlange fraude met rentetarieven. Handelaren van de bank spanden met collega's van andere banken samen om de invloedrijke Londense Libor-tarieven te manipuleren.

De fraude zadelde Rabo op met een boete van 775 miljoen euro en bracht een enorme deuk aan in het imago van de coöperatieve bank, die zich altijd op zijn betrouwbaarheid heeft laten voorstaan.

De fraude betekende ook het einde voor diverse toplui van de bank, onder wie topman Piet Moerland. Hij zou eigenlijk in 2014 met pensioen gaan, maar besloot na de uitkomsten van het Liboronderzoek direct te vertrekken.

Poldermodel

De 48-jarige Draijer is een werktuigbouwkundige, die het grootste deel van zijn carrière voor adviesbureau McKinsey heeft gewerkt. In 2012 werd hij benoemd als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, het overlegorgaan van de vakbonden en de werkgevers dat symbool staat voor het Nederlandse poldermodel.

Zijn gebrek aan bancaire ervaring is volgens Rabo geen probleem. President-commissaris Wout Dekker bestempelde de achtergrond en de persoonlijkheid van Draijer zelfs als een 'perfecte match' met Rabobank.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher gaf in een reactie aan het vertrek van Draijer bij de SER te betreuren. Werkgeversvoorman Bernard Wientjes stelde dat Draijer de juiste eigenschappen heeft om het transformatieproces van de bank te leiden.

Die transformatie bestaat onder meer uit een grote reorganisatie. Rabo kondigde eind januari aan in de komende 2 jaar nog eens circa 2.000 mensen te ontslaan, bovenop de 8.000 arbeidsplaatsen die al zouden verdwijnen. De bank wil de kosten drukken, omdat er door de opkomst van internetbankieren minder mensen nodig zijn in filialen.De benoeming van Draijer moet nog worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank. Rabobank verwacht hierover binnen enkele weken uitsluitsel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud