Fabrice Tourre schuldig aan fraude

Fabrice Tourre (foto: Bloomberg) ©Bloomberg

Een federale jury in de VS heeft Fabrice Tourre, een gewezen trader en topkaderlid van zakenbank Goldman Sachs, donderdag schuldig bevonden aan fraude en het misleiden van beleggers bij het verkopen van CDO's. De uitspraak is een opsteker voor beurswaakhond SEC.

Tourre, die tijdens zijn carrière bij Goldman Sachs de bijnaam 'Fabulous Fab' had, werd schuldig bevonden aan zes van de zeven aanklachten. Hij stond onder meer terecht wegens beursfraude, illegale winst, onachtzaamheid en bedrieglijk opzet.

Concreet draait de zaak rond het op de markt brengen van CDO's of herverpakte kredieten die vaak, ook in dit geval, gekoppeld zijn aan de Amerikaanse huizenmarkt. Toen die na de start van de bankencrisis in 2007 in elkaar klapte leden de kopers van de bewuste CDO's een verlies van 1 miljard dollar.

Tourre kreeg nog geen straf opgelegd, maar hij riskeert een forse boete, het terugbetalen van de opgestreken winst en mogelijk een verbod om nog een functie uit te oefenen op de financiële markt.  

De zaak deed veel stof opwaaien in de VS. Ze is bekend onder de naam Abacus, zoals de CDO's heetten. Goldman Sachs kwam zwaar onder vuur te liggen wegens het dossier toen bleek dat Tourre onder een hoedje speelde met hefboomfondsbeheerder John Paulson. Terwijl de klanten verlies leden, verdiende hij geld aan de CDO's.

Goldman Sachs betaalde medio 2010 een recordbedrag van 550 miljoen dollar om de zaak te schikken, maar Tourre diende toch voor de rechter te komen. De bank betaalt zijn advocatenkosten, al staat hij niet meer op de loonlijst.

De aanklacht van de SEC, die veel kritiek kreeg omdat ze dat soort transacties niet kon voorkomen, tegen Tourre is een van de belangrijkste processen die voortkomen uit het onderzoek van de waakhond naar de oorzaken van de bankencrisis. In een aantal andere rechtszaken tegen individuen ving de SEC bot. Hier dus blijkbaar niet.    

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud