'Facebook weer naar tekentafel voor cryptomunt libra'

Al van bij de lancering in juni kon Facebooks libra-project rekenen op stevige kritiek. ©REUTERS

De Amerikaanse techgigant overweegt de plannen voor zijn omstreden cryptomunt bij te sturen na de aanhoudende kritiek van toezichthouders.

Facebook zou bereid zijn meerdere virtuele munten toe te staan op zijn libranetwerk, meldt het financiële persagentschap Bloomberg. Het zou daarbij ook gaan om de cryptomunten die centrale banken ontwikkelen en die ondersteund worden door valuta als de dollar of de euro. 

De libra, die de techreus vorig jaar aankondigde, zou zo niet langer een alternatieve wereldmunt zijn die betalingen voor mensen zonder bankrekening makkelijker maakt. De libra 2.0 zou veeleer lijken op andere betaalsystemen zoals Paypal. 

De Libra Association is nog altijd van plan om een wereldwijd betaalnetwerk uit te bouwen, zegt een woordvoerder van de organisatie in een reactie aan Bloomberg. De basisprincipes worden niet aangepast, klinkt het.

Blockchain

Toen Facebook in juni vorig jaar zijn libraproject voorstelde, had de Amerikaanse socialenetwerkreus het over een enkele wereldmunt waarmee betalen even makkelijk wordt als een WhatsApp-berichtje verzenden.

Facebook kon voor dat project rekenen op de steun van 28 grote partners uit de telecom- en financiële sector. Die zouden als de Libra Association instaan voor het dagelijkse beheer van een netwerk dat alle transacties met behulp van blockchaintechnologie verwerkt. 

Maar de plannen van Facebook stuiten al snel op kritiek van toezichthouders. Die vreesden dat de techreus het wereldwijde betaalverkeer zou monopoliseren en commercialiseren. Door de aanhoudende druk zegden grote partners als de betalingsspecialisten Mastercard, Visa en Paypal hun medewerking op. Afgelopen herfst werd duidelijk dat Facebook-topman Mark Zuckerberg de lancering van de libra zou uitstellen.

Grensoverschrijdend

Hoe de libra er uiteindelijk ook uitziet, vast staat dat Facebook de toezichthouders wereldwijd heeft wakker geschud met zijn plannen voor een nieuwe wereldmunt. De BIS, zeg maar de centrale bank van de centrale banken, wees zondag nog in een rapport op de gebreken waar de bestaande betaalsystemen voor retailklanten mee kampen.

Zeker grensoverschrijdende betalingen, die cruciaal zijn voor opkomende markten waarvan de economie deels draait op wat migranten overschrijven uit het buitenland, zijn nog altijd langzaam, duur en inefficiënt, klinkt het. De BIS stippelt een 'road map' uit om zulke transacties beter te laten verlopen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud