Financieel directeur ING stapt op na megaschikking in witwaszaak

De CFO van ING, Koos Timmermans, stapt op. ©BELGAIMAGE

De CFO vertrekt wegens zijn verantwoordelijkheid voor de houding van de Nederlandse bank bij een witwasschandaal.

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro een vervolging in enkele witwaszaken heeft afgekocht. Ook betaalt de bank de overheid 100 miljoen euro terug. Ze erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen.

Aanvankelijk vond ING dat niemand hoefde te vertrekken in de nasleep van de schikking. Maar na 'heftige reacties' uit de politiek en de maatschappij heeft de bank de mogelijke gevolgen voor posities in de raad van bestuur opnieuw bekeken, zei voorzitter Hans Wijers dinsdag aan het persbureau ANP.

Eindverantwoordelijk

En dat kost Koos Timmermans, de financieel directeur van de Nederlandse bank, zijn baan.

Tijdens de onderzocht periode was Koos Timmermans lid van het managementcomité banking en jarenlang eindverantwoordelijke voor ING Nederland.
Persbericht ING

'Tijdens de onderzochte periode (2010-2016) was Timmermans lid van het managementcomité banking en jarenlang eindverantwoordelijke voor ING Nederland', klinkt het in een persbericht. 'In het licht van die omstandigheden en in overleg met de raad van bestuur zal hij opstappen.' Hij blijft in functie tot een opvolger is gevonden.

De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) noemde het vertrek van Timmermans 'passend en verstandig'. Opvallend is dat ING met geen woord rept over het lot van Ralph Hamers. De Nederlander werkt al sinds 2005 bij de groep en werd er in 2013 CEO.

Meneer Hamers had en heeft de volledige steun van de raad van bestuur.
Hans Wijers
Voorzitter ING

Volgens ING-voorzitter Wijers bestaat over de positie van Hamers geen enkele twijfel. 'Meneer Hamers had en heeft de volledige steun van de raad van bestuur.'

Damesondergoed

ING heeft nochtans enkele rampzalige weken achter de rug. Het aandeel verloor sinds begin dit jaar al bijna 30 procent op de beurs.

Vorige week bleek dat het Nederlandse openbaar ministerie ING in minstens vier zaken verwijt criminelen ongestoord hun gang te hebben laten gaan. Zo kon een zakenfamilie uit Curaçao met een fictief bedrijf in damesondergoed via een gewone ING-rekening 150 miljoen aan zwart geld van Nederland en Duitsland naar Venezuela sluizen. 'De bank is op onacceptabele wijze tekortgeschoten', reageerde Hamers op de schikking.

Ook kampt de bank met zware IT-problemen, vooral in België. Kort voordien bleek dat heel wat managers de top van ING België hadden verlaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect