Advertentie

Fintechfonds Rob Heyvaert krijgt partner met diepe zakken

Rob Heyvaert: 'Banken stellen nog duizenden mensen te werk voor taken die door software kunnen worden overgenomen.' ©Motive Partners

Met een minderheidsbelang in Motive Partners, het fintechfonds van gewezen Capco-CEO Rob Heyvaert, doet de Amerikaanse investeringsgroep Apollo Management Group een zet om de digitale omwentelingen in de financiële sector niet te missen.

'Dit is een ongelofelijke doorbraak', zegt oud-Capco-CEO Rob Heyvaert aan de telefoon vanuit New York. Vijf jaar geleden richtte Heyvaert het fintechfonds Motive Partners op. Nu verkoopt dat een minderheidsbelang van 24,9 procent aan Apollo Management Group, een van de grootse investeringsgroepen ter wereld.

Motive Partners

  • Investeringsfonds dat in 2016 opgericht werd door Rob Heyvaert.
  • Investeerde onder andere in de data-analist Dun & Bradstreet en in het platform InvestCloud.
  • Beheert in totaal meer dan 3 miljard dollar aan fondsen. Heeft kantoren in Londen, New York en Leuven.

'Deze deal is een validatie voor de strategie die we van bij het begin gevolgd hebben', zegt Heyvaert, die bij het grote publiek bekend raakte via de talentenjacht 'De Topmanager'. Motive Partners verzamelde ervaren mensen uit de betaal-, fintech- en blockchainwereld om uit te groeien tot een van de grootste experts inzake financiële technologie.

Verward

In februari werd Motive Partners de hoofdaandeelhouder van InvestCloud, een Amerikaans fintechbedrijf met klanten zoals JPMorgan en Citigroup. Het bedrijf maakt webplatformen waarmee banken of vermogensbeheerders in contact staan met hun klanten. 'De 2,3 miljard euro die we vandaag met Motive Partners beheren, zal dankzij het kapitaal van Apollo dramatisch toenemen, waardoor we nog grotere investeringen kunnen doen', zegt Heyvaert.

Banken en techbedrijven zullen betere en transparantere producten ontwikkelen voor de consument. Tegelijkertijd ontstaat een ecosysteem aan technologische oplossingen die de infrastructuur van heel het bankwezen zullen digitaliseren en verbinden.
Rob Heyvaert
Oprichter Motive Parners

InvestCloud is een mooi voorbeeld van hoe de Belg de financiële sector in de toekomst ziet evolueren. 'Banken en techbedrijven zullen betere en transparantere producten ontwikkelen voor de consument. Tegelijkertijd ontstaat een ecosysteem aan technologische oplossingen die de infrastructuur van heel het bankwezen zullen digitaliseren en verbinden.' Heyvaert verwacht in het komende decennium een marktopportuniteit van bijna 10.000 miljard dollar, kansen die men bij Apollo niet wil missen.

De essentie

  • Het Amerikaanse Apollo Management Group neemt een minderheidsaandeel van 24,9 procent in het fintechfonds Motive Parners van Rob Heyvaert.
  • Motive Partners krijgt daardoor nog meer slagkracht om te investeren in fintechbedrijven.
  • Heyvaert is ervan overtuigd dat digitalisering van de financiële sector tot betere en transparantere diensten zal leiden.

'Soms zijn mensen wat verward', zegt Heyvaert. 'Ze denken dat de belangrijkste digitale evoluties achter de rug zijn omdat we met een mooie smartphone in de hand lopen.' Volgens hem moet het allemaal nog beginnen. 'Kijk naar banken die nog duizenden mensen tewerkstellen voor functies die door software kunnen worden overgenomen.'

Belgische unicorn

Banken zijn volgens Heyvaert zwarte dozen die met behulp van technologische innovatie alleen maar transparanter zullen worden. Of het nu gaat om betaaldiensten of het afsluiten van een lening, de tijd waarin je als consument geen zicht had op de processen achter die transacties en de data die bij zo'n transacties van belang zijn, loopt volgens Heyvaert ten einde.

In het Verenigd Koninkrijk is een fintechhub ontstaan na het opengooien van het bankenlandschap. Met de Europese PSD2-richtlijn zal bankieren ook hier veel persoonlijker worden.
Rob Heyvaert
Oprichter Motive Partners

Apollo Management Group rekent op de expertise van Motive Partners om de fintechspelers die de komende 20 jaar relevant blijven te ontdekken en te ondersteunen. 'De meeste zotte ideeën ontstaan in het ecosysteem van de financiële wereld zelf. Denk aan mensen die bij bedrijven als Goldman Sachs of Visa werken', zegt Heyvaert.

Of ook in België fintechs kunnen uitgroeien tot een unicorn? 'Je spreekt op dit moment toch met een Belg?', repliceert Heyvaert, die erop wijst dat het innovatieteam van Motive Partners vanuit Leuven werkt. 'Maar ik begrijp de vraag. In het Verenigd Koninkrijk is een fintechhub ontstaan na het opengooien van het bankenlandschap. Met de Europese PSD2-richtlijn zal bankieren ook hier veel persoonlijker worden.'

De schaal is volgens Heyvaert het probleem voor ons land. Wie snel wil groeien, heeft snel een massa aan potentiële klanten nodig. 'En dan is er nog de toegang tot kapitaal. Die is er in België onvoldoende.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud