Fiscus onderzoekt 'Luxemburgse paraplu'

(foto: Jerry De Brie)

De Bijzondere Belastinginspectie heeft ontdekt dat rijke Belgen belastingen hebben ontdoken dankzij Luxemburgse beleggingsfondsen bij BNP Paribas en andere financiële instellingen.

Een paraplu waarachter je zwart geld kan verbergen voor de fiscus. Dat is 'Luxumbrella', een beleggingsfonds dat BNP Paribas al in 2005 begon te verkopen.

Ondanks de weinig verhullende naam van het fonds veroorzaakte het product pas in november 2010 controverse, toen het Franse magazine Marianne het aan de kaak stelde. En pas nadat de Franse krant Libération het verhaal in mei dit jaar nog eens had opgerakeld, besloot BNP Paribas zijn Luxemburgse paraplu dicht te klappen.

Het artikel in de Franse krant trok ook de aandacht van enkele Belgische parlementsleden. In mei werden de Belgische toplui van BNP Paribas Fortis in de bijzondere Kamercommissie over de financiële crisis aan de tand gevoeld over Luxumbrella.

Tijdens de hoorzitting kregen alle parlementsleden de geruststellende boodschap dat geen producten van het type Luxumbrella waren verkocht in België. Meer zelfs, de leiding van de Belgische bank zou niet eens op de hoogte zijn geweest. 'Wij zijn enkel verantwoordelijk voor Fortis. Het moederhuis beslist over deze activiteiten', verklaarde Herman Daems, de voorzitter van de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis.

BBI

Wat nog nooit bekendraakte, is dat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) weet heeft van vermogende Belgen die wel degelijk gebruikmaakten van Luxumbrella om aan de Belgische fiscus te ontsnappen. Daarover lopen al onderzoeken, vernam De Tijd. De fraudeconstructie is al in verschillende dossiers vastgesteld.

De woordvoerder van de fiscus, Francis Adyns, gaat zelfs nog een stap verder. ‘We onderzoeken dit fraudemechanisme en de Belgische gebruikers niet bij één, maar bij verschillende financiële instellingen die hun klanten dezelfde constructie hebben aangeboden.’

Namen noemt de woordvoerder niet. Beroepsgeheim. Maar hij benadrukt dat de BBI de constructies al langer op het spoor is. 'De onderzoeken zijn al opgestart voor de controverse losbrak in de Franse pers.’

Spaarrichtlijn

Alles draait om de Europese spaarrichtlijn. Die is van kracht sinds juli 2005 en moest het wegstoppen van zwart spaargeld bemoeilijken. De meeste Europese landen - sinds 2010 ook België - spelen de namen door van buitenlanders die bij hen een bankrekening hebben.

Sommige landen willen die namen niet prijsgeven aan de landen van herkomst. Luxemburg, Oostenrijk en niet-EU-landen zoals Zwitserland en Monaco kiezen voor een ‘bronheffing’. De eigenaar van de rekening blijft anoniem, maar betaalt een forfaitaire heffing die dan grotendeels wordt doorgestort aan het land van herkomst.

Die bronheffing bedroeg eerst 15 procent, ging dan naar 20 procent en bedraagt intussen al 35 procent. De Europese belastingparadijzen, zoals Luxemburg, Monaco en Zwitserland, behouden dus nog hun bankgeheim, al wordt daar een zware prijs voor betaald.

Maar er zijn nog producten die kunnen ontsnappen aan de bronheffing. Daar spelen de constructies zoals Luxumbrella op in. Hier ging het om een Luxemburgse sicav, een ‘beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal’ (bij ons bevek genoemd).

Zulke fondsen kunnen nog zonder ‘Europees paspoort’ verkocht worden en vallen dan niet onder de spaarrichtlijn. In Luxemburg mag dat type producten normaal alleen verkocht worden aan Luxemburgers en institutionele beleggers. Maar BNP Paribas had van zijn klanten een mandaat om hun kapitaal te beheren. Zo was het officieel niet de klant, maar de bank die investeerde in de sicav.

Tot dusver kreeg alleen BNP Paribas de wind van voren. Toen BNP Paribas-topman Baudouin Prot in april in de Franse senaat vragen kreeg over Luxumbrella, beklemtoonde hij dat zijn concurrenten ook soortgelijke sicavs aan de man brengen. Onze belastinginspectie benadrukt ook dat ze ‘verschillende financiële instellingen’ in het vizier heeft. De sector is dus gewaarschuwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud