Fors lager dividend bij Belfius

Marc Raisière, de topman van Belfius, spijst nog eens de staatskas.

De staatsbank keert 261 miljoen euro uit aan haar publieke aandeelhouder. Dat is fors minder dan de voorgaande jaren.

Belfius keerde in de loop van vorig jaar al 100 miljoen euro uit als een interim-dividend. Dit voorjaar vloeit nog eens 161 miljoen euro extra naar de staatskas. Dat is fors minder dan de dividenduitkering over de boekjaren 2017 en 2018: toen keerde de staatsbank telkens 363 miljoen uit.

Met 261 miljoen euro keert Belfius zo'n 40 procent van de nettowinst uit. 'We hebben een keer 60 procent uitgekeerd, maar dat was in het kader van de plannen voor de beursgang. Als Belfius op de beurs had gestaan, had het zo toegang gekregen tot andere financieringsbronnen. Nu hebben we dat kapitaal nodig om meer te kunnen investeren in groei', zegt voorzitter Jos Clijsters.

1,3 miljard euro
dividend
In vijf jaar heeft Belfius 1,3 miljard euro aan dividenden uitgekeerd aan de federale regering.

In vijf jaar heeft Belfius 1,3 miljard euro aan dividenden uitgekeerd aan de federale regering. Die nationaliseerde de voormalige Dexia Bank in 2011 voor 4 miljard euro.

Eerder deze maand zag de federale regering als grootste aandeelhouder van BNP Paribas (7,7%) al bijna 300 miljoen aan dividenden haar richting uitkomen. 'Als de overheid 7,7 procent van BNP Paribas heeft en daar een dividend op ontvangt is dat goed. Maar de rest van de bank is niet van haar. Belfius is wel voor 100 procent eigendom van de overheid, dus de winst die we generen is dat ook', merkt Clijsters op.

Bij de staatsbank Belfius zag het er lange tijd uit dat Filip Dierckx (ex-BNP Paribas Fortis) voorzitter ging worden, maar volgt Jos Clijsters zichzelf uiteindelijk op, allicht voor twee jaar. De Belfius-voorzitter werd verrast door de wending die het dossier nam. 'We vonden hem een uitstekend kandidaat. We zijn verrast, maar moeten ermee leven.' Is Dierckx vooralsnog een geschikte kandidaat? 'Geen commentaar. On verra.'

Iets meer winst

Hoewel Belfius meer geld moest opzijzetten voor slechte kredieten, slaagde het er vorig jaar in zijn nettowinst verder op te krikken. Ondanks de moeilijke marktomstandigheden gingen ook de rente-inkomsten de hoogte in.

Commercieel heeft Belfius een sterk jaar achter de rug.

Over heel 2019 boekte de staatsbank een nettowinst van 667 miljoen euro, 3 procent dan een jaar eerder. De winst voor belastingen ging met 6 procent de hoogte in naar 918 miljoen euro.

Commercieel heeft Belfius een sterk jaar achter de rug: de bank verstrekte een derde meer kredieten aan particuliere klanten, de leningen aan de openbare besturen gingen met 21 procent omhoog en bij de zakelijke klanten stegen de volumes met 6 procent.

Tegelijk blijft Belfius groeien in beleggingsdiensten en trekt ook de verzekeringstak meer klanten aan. Die diversificatie is belangrijk, omdat banken hun inkomstenmodel steeds meer onder druk zien door de aanhoudend lage rente. Toch is Belfius er vorig jaar in geslaagd zijn rente-inkomsten op peil te houden. Meer zelfs: die inkomsten stegen in 2019 met 3 procent.

Slechte betalers

Daar staat tegenover dat Belfius meer geld moest opzijzetten voor niet of laattijdig terugbetaalde leningen. De afschrijvingen hierop stegen van 66 miljoen euro naar 111 miljoen euro.

Ook de andere Belgische grootbanken lieten de voorbije weken verstaan dat ze meer provisies hadden moeten nemen. Maar die stijging van die waardeverminderingen is veeleer te wijten aan een beperkt aantal probleemdossiers in de zakenbankpoot dan aan een verslechtering van de economie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud