Advertentie

Fortis beboet voor verkoop risicovol Grieks papier

©BELGA

BNP Paribas Fortis krijgt van waakhond FSMA een boete van 700.000 euro omdat het in 2011 erg risicovolle Griekse overheidsobligaties heeft verkocht aan risicoschuwe particuliere beleggers.

De obligatieverkopen gebeurden in het kader van een adviesrelatie of binnen discretionair vermogensbeheer, waarbij de bank een portefeuille voor de klant beheert. BNP Paribas gaat het tachtigtal klanten ook vergoeden voor hun beleggingsverliezen.

De financiële waakhond FSMA verwijt BNP Paribas Fortis ‘inadequate dienstverlening’ door klanten beleggingen te verkopen die te risicovol waren gezien het risicoprofiel van die klanten.

Concreet gaat het om Griekse staatsobligaties die de bank na 29 maart 2011 verkocht aan de bewuste klanten. Op die datum verlaagde ratingbureau Standard & Poor’s nog maar eens de kredietrating van het kapseizende Griekenland, waardoor het papier volgens de FSMA erg risicovol – met onzekere terugbetaling – was geworden.

Risicoscore

Toch behield het Grieks papier een gunstige risicoscore in het interne model van de bank. Daardoor kon het nog verkocht worden aan alle types van niet-professionele beleggers, ongeacht hun risicoprofiel.

De bank had de score toen meteen moeten aanpassen, aldus de FSMA. Dat gebeurde pas op 24 november 2011, toen de bank het papier eindelijk als zeer risicovol bestempelde.

Maar zelfs dan nog konden risicoschuwe beleggers de obligaties met advies kopen, concludeerde de toezichthouder. Die startte een onderzoek naar aanleiding van enkele artikels in de krant Le Soir in 2015.

De administratieve sanctie van de FSMA bestaat uit een minnelijke schikking met een betaling van 700.000 euro, de vergoeding van de beleggingsverliezen van niet-professionele klanten, en een bekendmaking met de naam van BNP Paribas Fortis op de website van de toezichthouder. Het totaalbedrag van de vergoeding maakt de bank niet bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud