Fortis-koppelaar Orcel gaat Italiaans UniCredit leiden

Andrea Orcel is in ons land vooral bekend als de man van het 'telefoontje van 71 miljard euro'. ©IFR via REUTERS

Andrea Orcel, de zakenbankier die ooit Fortis verleidde zich aan ABN AMRO te overtillen, maakt een comeback als topman van de Italiaanse bankgroep UniCredit.

UniCredit , de op een na grootste bank van Italië, zoekt een nieuwe topman nadat CEO Jean-Pierre Mustier eind vorig jaar had aangegeven dat hij zou vertrekken. De Fransman stapt op na meningsverschillen met de raad van bestuur, die aanstuurt op meer overnames.

De komst van Orcel is nog niet officieel, maar met de 57-jarige Italiaanse zakenbankier zou UniCredit een dealmaker pur sang binnenhalen. Orcel stond tussen 2012 en 2018 aan het hoofd van de zakenbankpoot van het Zwitserse UBS en was daarvoor een zwaargewicht bij (Bank of America) Merrill Lynch.

Telefoontje van 71 miljard

100 miljoen
OPROTVERGOEDING
Orcel eist nog altijd een schadevergoeding van 100 miljoen euro van het Spaanse Banco Santander.

In ons land is hij allicht bekender als de man van het 'telefoontje van 71 miljard'. Aan de vooravond van de financiële crisis bracht Orcel in 2007 het management van het Belgisch-Nederlandse Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander op het idee samen een bod uit te brengen op het Nederlandse ABN AMRO. Dat bod van 71 miljard euro bleek veel te hoog gegrepen en leidde mee tot de ondergang van Fortis in 2008.

De comeback van Orcel is opmerkelijk, want de vorige carrièreswitch van de man draaide enkele jaren geleden uit op een juridische soap die nog altijd aan de gang is. De Spaanse bankgroep Banco Santander had Orcel in 2018 aangetrokken als CEO, maar zag daar op het allerlaatste moment van af toen de bankier een extra compensatie eiste voor de miljoenenbonussen die zijn vorige werkgever UBS niet meer wilde betalen.

Loopgravenoorlog

Dat bleek het startschot voor een juridische loopgravenoorlog. Orcel - die in de Spaanse pers bestempeld wordt als 'de haai van de financiële wereld' - eiste een schadevergoeding van 100 miljoen euro van Santander, omdat de Spaanse bank zijn reputatie zou hebben geschaad. Volgens de Spanjaarden heeft Orcel stiekem opnames gemaakt van gesprekken met Santander-toplui zodra duidelijk was dat hij naast de topjob zou grijpen.

Met een dealmaker als Orcel aan boord kan UniCredit beter geplaatst zijn om in te spelen op de fusie- en overnamegolf die volgens waarnemers over de Europese banksector kan rollen.

Met Orcel zou UniCredit een van zijn eigen 'makers' binnenhalen. De Italiaanse bank ontstond in 1998 uit de fusie van Credito Italiano en UniCredito. Die deal werd destijds mee uitgetekend door Orcel, als adviseur bij de zakenbank Merrill Lynch. Ook daarna bleven er goede banden. Toen Orcel in 2012 bij het Zwitserse UBS aan de slag ging, haalde hij de Italiaanse bank er binnen als nieuwe klant.

Met een dealmaker als Orcel aan boord kan UniCredit beter geplaatst zijn om in te spelen op de fusie- en overnamegolf die volgens waarnemers over de Europese banksector kan rollen. In Italië is die golf al bezig. Intesa Sanpaolo haalde UniCredit vorig jaar in als grootste bank van het land door concurrent UBI Banca over te nemen. De volgende grote hap op het menu is Monte dei Paschi di Siena, de oudste bank van het land die vier jaar geleden werd genationaliseerd en die Rome volgend jaar verkocht wil zien.

Bot

Orcel - die als hij benoemd wordt de nieuwe baas wordt van de vroegere Dexia-topman Wouter Devriendt - heeft een sterke reputatie als zakenbankier opgebouwd, maar de kritiek luidt dat hij geen ervaring heeft met retailbankieren en financiële dienstverlening aan bedrijven. Volgens critici is hij ook hard en zelfs bot in de omgang met zijn personeel.

Een andere vraag is of Orcel en UniCredit tot een akkoord kunnen komen over de verloning. Mustier verdiende in 2019 1,2 miljoen euro als CEO van de Italiaanse bank. Dat mag een fortuin zijn voor gewone stervelingen, in kringen van Europese topbankiers staat het gelijk aan een minimumloon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie