Fortis-strafonderzoek stap dichter bij afsluiting

Het gerecht viseerde onder meer Maurice Lippens, Jean-Paul Votron en Herman Verwilst. ©Hollandse Hoogte / Gerard Til Photo

De Brusselse raadkamer buigt zich volgende maand over het strafonderzoek naar de val van Fortis.

Het strafonderzoek van het Brusselse gerecht naar de val van Fortis, ruim 11 jaar geleden, nadert de definitieve ontknoping, met een zitting van de Brusselse raadkamer op 17 februari. Dat vernam De Tijd donderdag. De datum staat in een brief van de rechtbank die De Tijd kon inkijken en wordt bevestigd door een van de advocaten van de gedupeerde Fortis-aandeelhouders. 

In december 2018 was al bekend geraakt dat het Brusselse parket besloten had dat er onvoldoende elementen waren om de vroegere top van Fortis te vervolgen voor de correctionele rechtbank van Brussel. Het gaat om zeven gewezen bestuurders en topmanagers, onder wie ex-voorzitter Maurice Lippens, de vroegere CEO Jean-Paul Votron en Filip Dierckx, die eind vorig jaar vertrok als de nummer twee van BNP Paribas Fortis.

Valse jaarrekeningen

Het parket zag geen reden meer om hen voor de rechter te dagen voor valsheid in de jaarrekeningen en voor het gebruik van valse stukken. Als die tenlastelegging wegvalt, meende het parket toen, dan zijn de andere feiten verjaard of verjaren ze binnenkort. Want na meer dan tien jaar onderzoek en procederen kon de Brusselse raadkamer nog altijd geen uitspraak doen over welke verdachten al dan niet voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen.

1,3 miljard
Schadevergoeding
De verzekeraar Ageas betaalt de Fortis-beleggers een schadevergoeding van 1,3 miljard euro.

Bovendien speelde mee dat Ageas, de opvolger van Fortis, intussen een schikking had bereikt met de procederende Fortis-aandeelhouders, waardoor er een schadevergoeding van 1,3 miljard euro naar de Fortis-beleggers vloeit.

Maar de beslissing van het parket om de stekker uit de zaak te trekken, kan maar definitief worden na een beslissing van de raadkamer. Het was echter, om onduidelijke redenen, ruim een jaar wachten op een zittingsdatum voor de raadkamer. Die is er nu eindelijk. 

Belfius

Het parket zal daar de buitenvervolgingstelling vorderen. De kans bestaat wel nog dat sommigen die zich burgerlijke partij stelden zich daartegen zullen verzetten, maar wordt klein geacht. De beslissing van de raadkamer kan ook nog worden aangevochten.

Vooral voor Filip Dierckx kan de afwikkeling van de zaak van belang zijn: hij is een kanshebber om voorzitter van Belfius te worden, maar zolang het strafonderzoek tegen hem niet formeel geklasseerd is, vormt het een mogelijke hinderpaal om daarvoor de goedkeuring te krijgen van de Nationale Bank en de ECB.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud