netto

Franse neobank Swoon strijkt neer in België

Victoire en Quentin Haddouche stichtten de fintech Swoon in 2019 in Rijsel ©doc

Het Franse financiële technologiebedrijf Swoon wil de Belgische consument verleiden met een ‘all-in’ abonnement en een spaaraanbod.

De Franse starter Swoon biedt een zichtrekening met bankkaart en app aan voor een vaste abonnementsformule van 6,90 euro per maand.

Zo'n abonnementsformule - in de sector wordt soms van 'netflixbankieren' gesproken - onderscheidt ook enkele andere neobanken van de klassieke spelers. Bij Aion, dat ontstond uit de Belgische poot van het Italiaanse Banca Monte dei Paschi, kan een Light-abonnement al voor 3,90 euro per maand. Bij het Nederlandse Bunq kost de goedkoopste formule 2,99 euro per maand. Kredieten biedt de nieuwe betaalinstelling voorlopig niet aan.

Nadruk op sparen en beleggen

Om op te vallen in een markt waarvan de ‘traditionele’ banken al het grootste deel bezetten en waar alle dagen nieuwe fintechs opstaan, wil Swoon zich onderscheiden door de nadruk te leggen op sparen en beleggen.

Het bedrijf uit Rijsel, dat twee jaar geleden werd opgericht door het koppel Victoire en Quentin Haddouche, zet daar weldra een eigen robotadviseur voor in: Gus. Die bepaalt het risicoprofiel van de klant en begeleidt hem of haar bij verdere investeringen. Concreet kan de belegger zijn geld investeren in een beleggingsverzekering. Afhankelijk van de keuze en het beleggingsprofiel van de klant kunnen daarin aandelen, staatsobligaties, immobiliën of andere investeringen worden ondergebracht.

Klanten die aankloppen bij de nieuwe speler moeten beseffen dat ze een buitenlandse rekening openen: Swoon is namelijk een Frans bedrijf.

Strikt genomen is Swoon geen bank maar een betaalinstelling. Swoon heeft zelf geen banklicentie. Het bedrijf werkt samen met een Franse partner die wel een banklicentie heeft, zodat het geld van de spaarders beschermd is tot 100.000 euro onder de regeling van het Franse garantiefonds voor deposito's, conform aan de Europese richtlijnen.

Rekening aangeven

Klanten die aankloppen bij de nieuwe speler moeten beseffen dat ze een buitenlandse rekening openen: Swoon is een Frans bedrijf. Wie een buitenlandse rekening heeft, moet die ook aangeven bij het centraal aanspreekpunt van de Nationale Bank van België en ze elk jaar vermelden in zijn of haar belastingaangifte. Ook wie in het buitenland een belegging doet, moet dat aangeven in zijn personenbelasting.

Swoon start deze maand zijn activiteiten in België en Luxemburg, maar kijkt al verder. ‘De roadmap ligt klaar om ons in Nederland te lanceren', zegt oprichter Quentin Haddouche. 'We kijken ook naar het noorden en het oosten van Europa, met name naar Denemarken en Duitsland.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud