'Fraudeschandaal in Singapore dreigt ING 88 miljoen te kosten'

ING dreigt bijna 90 miljoen euro te verliezen aan een potentieel fraudegeval in Singapore.

De val van het Singaporese grondstoffenbedrijf Agritrade kan het Nederlandse ING en andere bankgroepen duur te staan komen.

ING en 14 andere banken, waaronder het Franse Natixis en het Duitse Commerzbank, betichten het management van Agritrade ervan dat ze de financiële situatie van de Singaporese grondstoffengroep veel te rooskleurig hadden voorgesteld.

Agritrade, dat handelt in de meest uiteenlopende grondstoffen, van steenkool tot palmolie, zit al een tijd in slechte papieren. Een van de dochters van de groep, die vooral actief is in China en Indonesië, ging onlangs zelfs op de fles en zou daarbij een put van bijna een kwart miljard dollar hebben geslagen. 

Vader en zoon

Volgens een klacht die ING indiende bij een rechtbank in Singapore en die het persagentschap Bloomberg ingekeken heeft, zou de top van Agritrade - CEO Ng Xinwei en diens vader Ng Say Pack - gefraudeerd hebben om de rekeningen van de groep beter voor te stellen. Agritrade zou valse documenten hebben geproduceerd om meerdere leningen los te peuteren voor dezelfde goederenvrachten. Het Duitse Commerzbank sluit zelfs niet uit dat het activiteiten heeft gefinancierd die niet eens bestonden. 

Als Agritrade helemaal onderuitgaat, kan dat de 15 banken liefst 546 miljoen euro kosten, meldt Bloomberg. ING zou volgens datzelfde agentschap voor net geen 88 miljoen zijn blootgesteld aan Agritrade.

De Nederlandse bank heeft tot dusver zelf nog niet gecommuniceerd over de problemen bij Agritrade. Maar de zaak zou wel kunnen helpen verklaren waarom ING in de laatste drie maanden van het jaar al een fors hoger bedrag opzij moest zetten om eventuele kredietverliezen op te vangen. In de persmededeling naar aanleiding van de jaarcijfers verwees de bank alvast naar een 'omvangrijke' provisie naar aanleiding van een mogelijk fraudegeval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud