FSMA heft schorsing wisselkantoor Stevens op

©ANP XTRA

De toezichthouder FSMA heeft een einde gemaakt aan de schorsing van de activiteiten van het Antwerps wisselkantoor Stevens & Cie. De aanleiding voor de schorsing waren de witwascontroles die niet op punt stonden.

Half juni dreef een donkere wolk boven het wisselkantoor in de Antwerpse diamantwijk. De FSMA besliste toen alle activiteiten van Stevens & Cie te schorsen. Het wisselkantoor is een van de weinige waar klanten nog cash kunnen omruilen voor andere valuta.

Meestal maken buitenlandse klanten gebruik van die dienst om geld te versturen naar familie. Maar de FSMA was van oordeel dat Stevens & Cie te weinig deed om na te gaan waar de klanten hun geld vandaan haalden, zoals de antiwitwaswet voorschrijft, en de identiteit van de klanten te achterhalen.

Met de antiwitwaswet wil men voorkomen dat geld wordt witgewassen of dient om terroristische activiteiten te financieren. Bij de FSMA was toen al te horen dat er niet echt problemen waren bij Stevens & Cie, maar het kantoor was onvoldoende georganiseerd om signalen van witwaspraktijken op te vangen. Gedelegeerd bestuurder Marc Stevens benadrukte toen al dat er geen strafklacht was tegen het wisselkantoor.

Om de problemen op te lossen en de schorsing ongedaan te maken besliste Stevens &Cie een externe consultant aan te spreken om de procedures op punt te stellen. Dat is gebeurd, en daarom heeft de FSMA de tijdelijke schorsing na amper vijf weken opgeheven. 'Dat mag een snelle remediƫring genoemd worden na een zware sanctie', beklemtoont Stevens.

De schorsing had geen impact op de activiteiten van de private bank Leo Stevens of de goudhandel, die wel over dezelfde aandeelhouders beschikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud