Fusiepoging Deutsche Bank en Commerzbank mislukt

©EPA

De grootste twee Duitse banken staken de gesprekken over een samengaan. Het duo heeft een vijftal weken gewerkt aan een samengaan.

'Na een grondige analyse werd het duidelijk dat het samengaan niet in het belang is van de aandeelhouders en de andere stakeholders van beide banken', klinkt het in een mededeling. Deutsche Bank  en Commerzbank  hebben een vijftal weken gesprekken gevoerd over een toenadering.

De voordelen van een fusie wegen niet op tegen de risico's, de kosten en de vereisten.
Christian Sewing
CEO Deutsche Bank

De banken, die allebei leiden onder een lage rendabiliteit, geven toe dat het nuttig was om te kijken naar mogelijkheden voor consolidatie op de Duitse thuismarkt. 'Maar we moesten overtuigd zijn dat een potentiële combinatie grotere en stabielere opbrengsten voor de aandeelhouders zou opleveren en een waardevoller aanbod voor onze klanten. Na een grondige analyse hebben we geconcludeerd dat deze transactie onvoldoende voordelen zou opleveren om de uitvoeringsrisico's, de herstructureringskosten en de kapitaalvereisten te compenseren', zegt Christian Sewing, de CEO van Deutsche Bank.

Ontslagen

Bij de banken waren de bonden ongerust dat het samengaan van de twee tot veel overlap en ontslagen zou leiden. Daarbij werd het cijfer van 30.000 minder jobs geciteerd. De politiek was verdeeld: aan de ene kant was er de vrees voor een sociaal bloedbad, aan de andere kant zag bijvoorbeeld minister van Financiën Olaf Scholz mogelijkheden om Deutsche Bank, de grootste financiële instelling van het land, via een fusie te verstevigen tot een nationale kampioen.

Nu de binnenlandse fusie van de baan is, rekenen analisten op mogelijke buitenlandse scenario's. Vooral Commerzbank zou aanbiedingen krijgen van grote Europese sectorgenoten. Onder meer het Italiaanse UniCredit en het Nederlandse ING zijn volgens eerdere mediaberichten geïnteresseerd. Zo lekte het scenario uit waarbij UniCredit zijn Duitse dochter HypoVereinsbank (HVB) zou willen uithuwelijken aan Commerzbank, een Duits-Duitse fusie waar veel minder overlap en banenverlies is dan met Deutsche Bank.

ING daarentegen heeft ook heel wat Duitse klanten via zijn lokale internetbank. Volgens het Duitse Manager Magazin zou ING-topman Ralph Hamers zelfs al aangeboden hebben om het hoofdkantoor van de grootste Nederlandse bank van Amsterdam naar Frankfurt te verhuizen. Analisten noemen ook het Franse BNP Paribas, het Spaanse Banco Santander en de Zwitserse groep UBS als mogelijke geïnteresseerden voor Commerzbank.

Eerder raakte al bekend dat Deutsche Bank, die al enkele jaren in woelig water zit, op zoek ging naar een plan B voor het geval de fusie met Commerzbank zou falen. Dat zou neerkomen op extra besparen in de investeringsbank of een grondige herstructurering.

De aandelen van beide bedrijven reageren verschillend op het nieuws. Deutsche Bank steeg 4,4 procent en Commerzbank zakte 2,2 procent na de bekendmaking van het nieuws.

Kwartaalcijfers

Deutsche Bank, dat morgen haar kwartaalcijfers presenteert, gaf vandaag al een korte inkijk. Ze verwacht een nettowinst van ruim 200 miljoen euro na betaling van de 600 miljoen euro aan bankentaksen. CEO Sewing rekent op 6,4 miljard euro omzet.

Hij zegt dat Deutsche Bank vooruitgang heeft geboekt in leningen en deposito's en dat het marktaandeel in zakenbankieren is verbeterd. Hij benadrukt dat de strikte kostendiscipline, waarbij bijvoorbeeld beknibbeld werd op buitenlandse verplaatsingen en op gratis fruit voor het personeel, helpt om de lagere inkomsten te compenseren. 'We zijn goed op weg om ons kostenplafond van 21,8 miljard euro te halen', zegt Sewing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud