Gedeelde geldautomaten van grootbanken botsen op verzet

©Belga

De vzw Financité stapte naar de concurrentiewaakhond tegen de plannen van de grootbanken in ons land om hun geldautomaten samen te smelten in Batopin.

Financité ijvert voor meer 'financiële inclusie' en de nabijheid van banken, ook voor wie dat minder evident is. De vzw kijkt argwanend naar de plannen van BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Belfius om hun geldautomaten onder één gezamenlijk beheer te brengen.

Financité noemt het in Le Soir 'onbegrijpelijk' dat dergelijke bedrijven, 'die zich toeleggen op het sterk verminderen van de dienstverlening aan gebruikers, schijnbaar zonder enige beperking kunnen ontstaan'. Volgens de organisatie gebeurde de oprichting bovendien niet zoals het hoort.

De oprichtende bedrijven hadden hun project moeten aanmelden bij de Nationale Mededingingsautoriteit. Er is echter geen spoor van een dergelijk dossier.
Anne Fily
Onderzoekster Financité

'Na onderzoek hebben we vastgesteld dat er voor de oprichting van deze twee firma's geen dossier was ingediend bij de Belgische Mededingingsautoriteit, wat volgens ons in strijd is met de wet op dit vlak', verduidelijkt Anne Fily van Financité in Le Soir. 'Samen hebben de oprichtende bedrijven een omzet van meer dan 100 miljoen euro. Als ze een joint venture oprichten, moeten ze hun project aanmelden bij de Nationale Mededingingsautoriteit. Voor zover wij weten, is er echter geen spoor van een dergelijk dossier.'

De klacht van Financité is specifiek gericht tegen Batopin. Tegen 2025 moet de joint-venture alle bestaande automaten van de betrokken banken vervangen door nieuwe toestellen onder een neutraal merk. Nabijgelegen toestellen van verschillende grootbanken kunnen worden vervangen door één: in de hal van een bankkantoor, maar evengoed in een cashwinkeltje of op een parking. Het aantal locaties zal met bijna driekwart krimpen tot 650 à 750.

Financité diende bij de Belgische Mededingingsautoriteit formeel een klacht in tegen het initiatief. Daarnaast viseert de vzw ook Jofico, een gelijkaardige coöperatie van kleinere instellingen, waaronder Argenta, AXA Bank, Crelan, vdk bank en Bpost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud