Geduldige kmo krijgt vlotter krediet

Michel Vermaerke, hoofd van de bankenfederatie Febelfin. (foto: FT) ©Frank Toussaint

Kmo's en banken hebben afspraken gemaakt over de informatie die ze elkaar moeten doorspelen bij de zoektocht van bedrijven naar kredieten. Dat moet de toegang van kmo's tot leningen vergemakkelijken, maar kan het hele proces wel wat langer maken, merkt Febelfin-topman Michel Vermaerke op.

Unizo, de Franstalige ondernemersorganisatie UCM, sectorfederatie Febelfin en ministers Koen Geens (CD&V) en Sabine Laruelle (MR) stelden donderdag de nieuwe gedragscode voor. Die bevat een reeks afspraken over de gegevens die kmo's en banken elkaar moeten doorspelen om tot het beste krediet te komen.

De ondernemersorganisaties en de bankenkoepel spraken heel concreet af welke informatie banken en bedrijven zullen moeten uitwisselen. Ook de vorm is daarbij van tel, zodat vergelijken voor bedrijven makkelijker wordt. Het moet ook helpen te vermijden dat kmo's kredieten geweigerd zien door een onvolledig dossier.

Belangrijk is bovendien dat niet enkel vastligt welke info vooraf nodig is, maar vooral ook welke duidelijkheid een bank moet verschaffen wanneer een kredietaanvraag wordt afgewezen, onderstreepte minister van Financiën Koen Geens.

Febelfin-topman Vermaerke toonde zich tevreden met het resultaat, maar merkte op dat hij enkele kanttekeningen heeft bij de nieuwe wet die aan de basis lag. Door de extra informatieverplichtingen dreigt het verlenen van krediet volgens hem meer werk te worden, waardoor een en ander mogelijk wat langer zal duren.

Karel Van Eetvelt, topman van Unizo, maakte zich dan weer sterk dat de nieuwe afspraken zeker tot meer kredietverstrekking zullen leiden. Een goede zaak voor zelfstandigen en kmo's dus, besloot hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud