'Geen belastingvoordeel'

KBC heeft 'noch de mogelijkheid noch de intentie om de boetes of coupons die het betaalt voor de staatssteun fiscaal aftrekbaar te maken via de vennootschapsbelasting'. Dat zegt de bank-verzekeraar in een reactie op een bewering van fiscaal specialist en hoogleraar Michel Maus.

De boetes die KBC betaalt aan de overheid voor de staatssteun die het ontving, zijn voor KBC fiscaal aftrekbaar via de vennootschapsbelasting. Dat zegt hoogleraar fiscaal recht Michel Maus (VUB) maandag althans. 'De staatssteun is een contractuele lening en de boete is een element daarvan, waardoor die in principe fiscaal aftrekbaar is,' zegt hij.

KBC kan de boetebedragen die het betaalt aan de overheid voor het ontvangen van staatssteun volgens Maus inbrengen als onkosten in de vennootschapsbelasting. Volgens dat principe wordt de belastbare basis van de bank verminderd en wordt een gedeelte belasting vermeden. 'In dat opzicht is deze situatie niet anders dan een bedrijf dat bij een bank een lening afsluit', zegt Michel Maus. 'Als in het contract overeengekomen wordt dat een schadevergoeding betaald moet worden bij laattijdige terugbetaling, dan kan het bedrijf dat bedrag van de schadevergoeding inbrengen als uitgaven, waarop KBC dan niet belast wordt bij de vennootschapsbelasting.'

Volgens Maus is er wel een ethische kwestie: eIs het normaal dat een schadevergoeding opgelegd door een overheid op die manier tenietgedaan wordt? Kan je dat als gemeenschap aanvaarden dat een bedrijf op die manier beloond wordt? In het kader van de hervorming van de fiscaliteit, wordt daar wel over gediscussieerd', besluit hij.

KBC beklemtoonde echter dat het 'noch de mogelijkheid noch de intentie heeft om de boetes of coupons die KBC betaalt voor de staatsteun die ze ontving, fiscaal aftrekbaar te maken via de vennootschapsbelasting. De beweringen van dhr Maus zijn dan ook volkomen onterecht en KBC wenst hier met klem tegen te protesteren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud