'Geen goede zaak voor aandeelhouders'

De onverwachte kapitaalverhoging die KBC maandagochtend heeft doorgevoerd is geen goede zaak voor aandeelhouders. Dat zeggen analisten van Rabo Securities in een eerste reactie. De operatie zal de verwachte winst per aandeel met zo'n 20 procent drukken. Maar daar staat tegenover dat het risicoprofiel van de bank is verbeterd, stellen de Rabo-experts.

Dat KBC tegen alle verwachtingen in toch besloot om 2 miljard euro aan vers kapitaal op te halen, gebeurt volgens Rabo Securities wellicht op vraag van de Belgische toezichthouder. De Nationale Bank van België zou niet hebben toegestaan dat KBC staatssteun zou terugbetalen aan de federale regering zonder haar eigen kapitaal aan te zuiveren.

KBC kondigde maandagochtend haar kapitaal op te trekken met 1,25 miljard euro en daarbovenop nog eens voor 750 miljoen euro schuldpapier uit te geven. In totaal haalt de bank-verzekeraar dus 2 miljard euro aan vers geld op.

Kleine beleggers kunnen niet intekenen op de kapitaaloperatie, wel grote institutionele partijen en de bestaande grote aandeelhouders van KBC.

Beter risicoprofiel

Dankzij de operatie verbetert het risicoprofiel van KBC - de groep verstevigt immers haar kapitaalbuffer om eventuele nieuwe financiële schokken te doorstaan. KBC ambieert immers een kernkapitaalratio van 10 procent vanaf 1 januari 2013. 'Daarmee zit de bankgroep een jaar voor op schema', merkt analist Albert Ploegh van ING op.

Maar aan de actie kleven ook minpunten. Rabo Securities berekende dat er door de kapitaaloperatie 55 miljoen nieuwe aandelen KBC bij zullen komen. Dat suggereert een verwatering met 15,5 procent van het aandelen kapitaal.

Meer aandelen om de winst over te verdelen, betekent natuurlijk ook een dalende winst per aandeel. Volgens de Rabo-analist kan de kapitaaloperatie een negatieve impact van 20 procent hebben op de winst per aandeel. 'Geen goede zaak dus voor beleggers,' luidt het verdict.

KBC Ancora en CERA

Vraag blijft wie van de bestaande aandeelhouders van KBC zal intekenen op de kapitaalverhoging. KBC Ancora en CERA controleren samen zo'n 30 procent van de bank-verzekeraar, maar kreunen na jaren van crisis onder een zware schuldenlast. 'Ik verwacht dan ook niet dat ze zullen deelnemen aan de kapitaalverhoging', blikt ING-analist Albert Ploegh vooruit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud