Advertentie

Geen ontslagen bij sanering ING

(Foto: Dries Luyten) ©Dries Luyten

De kostenbesparing die ING België volgende woensdag gaat bekendmaken houdt het snoeien van banen in. Maar gedwongen ontslagen vallen niet te verwachten.

Dat ING net zoals de andere grootbanken in ons land aan de boom gaat schudden, onder invloed van de slechte marktomstandigheden, is al langer duidelijk. Eind vorige maand raakte ook bekend dat er volgende week woensdag, 13 februari, een aankondiging daaromtrent te verwachten valt. Die dag maakt de bank, samen met haar Nederlandse moederhuis, haar jaarresultaten bekend. Tegelijk is ook een ondernemingsraad gepland.

Er waren al aanwijzingen dat de geplande besparingen een ingreep in het personeelsbestand zullen inhouden, en gisteren bevestigden diverse bronnen dat dat effectief het geval zal zijn. De financiële instelling, geleid door CEO Ralph Hamers, wil volgende week duidelijk maken waar ze in 2013-2015 wil uitkomen met het aantal werknemers.

Voor cijfers is het nog wachten. Eerder was er al sprake van dat tot 2.000 banen verloren zouden kunnen gaan. Bij ING België zijn ongeveer 10.000 mensen in dienst. Wel is al duidelijk dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De bank wil het banenverlies opvangen met natuurlijk verloop.

Eerder zei ING, in een reactie op berichten over ingrepen, dat er een ‘geleidelijke afname’ komt van het personeelsbestand zonder gedwongen ontslagen. Dat adagium blijft blijkbaar overeind, ondanks de slechtere marktomstandigheden.

Woordvoerster Liesbeth Van de Craen verkiest niet in te gaan op de zaak. 'We gaan inderdaad volgende week over onze plannen praten, maar over de aard daarvan kunnen we nu niets meer zeggen.' 

Andere grootbanken passen hetzelfde recept toe. Zo verdwijnen bij BNP Paribas Fortis, de grootste financiële instelling van het land, de komende drie jaar tot 1.800 jobs door vertrekkers slechts in beperkte mate te vervangen door nieuwe krachten.

Belfius

Bij Belfius is het nog onduidelijk hoe de aangekondigde schrapping van 920 jobs, deels goedgemaakt door jonge mensen aan te trekken, zal worden ingevuld. Maar de bank zei eerder ook dat natuurlijk verloop moet volstaan. De operatie is een onderdeel van een besparingsprogramma van 240 miljoen euro.

De directie wou gisteren een akkoord op hoofdlijnen sluiten met de vakbonden over de sanering. Maar zoals te verwachten viel, is dat niet gelukt. Beide partijen hebben afgesproken later deze maand opnieuw samen te komen.

De leiding van de bank legde gisteren alternatieven op tafel voor de daling van de loonmassa. Ze stelt nu voor die te spreiden in de tijd in plaats van ze in één keer door te voeren, maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud