reportage

Geen Tsjechisch steenkool meer voor KBC

De milieubeweging Greenpeace maakt zijn standpunt duidelijk. ©© Jean-Yves Leblon / Greenpeace

Greenpeace haalt zijn slag thuis: KBC stapt geleidelijk uit de Tsjechische steenkoolsector. Dat maakt het bedrijf bekend na het protest van Greenpeace op de dag van de aandeelhoudersvergadering.

'What should KBC invest in? Coal or renewables?' staat er te lezen op grote blauwe spandoeken die de groene mannetjes van Greenpeace hebben opgehangen aan de gevel van de hoofdzetel van KBC in Brussel. Het belooft geen saaie algemene aandeelhoudersvergadering te worden op de eerste donderdag van mei.

De milieuorganisatie vraagt de bankgroep om niet langer steenkoolcentrales en -mijnen in Tsjechië te financieren. Zowel Belgische als Tsjechische actievoerders spreken aandeelhouders en personeel aan terwijl een Tsjechische cameraploeg alles in beeld brengt voor een reportage op de staatstelevisie

Verouderde steenkoolcentrales

Hoewel KBC al langer verkondigt dat het geen investeringen meer doet in fossiele brandstoffen en volop inzet op duurzame beleggingsproducten, maakt het een uitzondering voor Tsjechië.  

Het initiatief komt er vroeger dan verwacht. ‘Onder druk van de milieubeweging’, wordt gefluisterd aan de Havenlaan.

CSOB, de Tsjechische dochter van KBC, behoort tot de grootste banken in Tsjechië en is, volgens Greenpeace, de grootste financiële speler in de energiesector. Greenpeace haalt het voorbeeld aan van Czech Coal, een bedrijf van de Tsjechische miljonair Pavel Tykac, die onlangs nog een plan lanceerde om verouderde steenkoolcentrales in heel Europa op te komen in de hoop ze zo lang mogelijk open te houden. KBC zou de miljonair voorzien in  financiële diensten, aldus de milieu-activisten.

'KBC geeft de indruk dat het volop inzet op duurzame en hernieuwbare energie, maar dat beeld klopt niet helemaal', zegt Greenpeace-woordvoerder Mathieu Soete vlak voor de start van de algemene vergadering.

Hij verwijst naar de aankondiging van de bankengroep vorig jaar waarin het zei alle investeringen in steenkool, olie en gas uit alle duurzame beleggingsfondsen te schrappen om in lijn te zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Een paar uur later klinkt Greenpeace al veel positiever. 

Levensverwachting

Om het probleem extra in de verf te zetten is de burgemeester van het Tsjechische stadje Horni Jiretin, Vladimir Burt, aanwezig. Na een spervuur aan vragen over de resultaten van KBC van een groen petje, neemt de burgemeester het woord. Het gehoon van de aandeelhouders over de aandeelhoudersactivist is op slag weg wanneer de Tsjech CEO Johan Thijs, voorzitter Thomas Leysen en CFO Rik Scheerlinck aanspreekt over de impact van hun investeringsbeleid op de lokale bevolking in de Tsjechische streek Noord Bohemen. 'Ik ben hier vandaag om KBC te vragen niet meer in dit soort projecten te investeren', aldus Burt ferm.

KBC had al een reactie voorbereid. 'We hebben onze steenkoolfinanciering al substantieel afgebouwd van 252 miljoen euro eind 2016 naar 86 miljoen euro eind 2017. Bovendien was er een uitdoofscenario inzake fossiele brandstoffen naar de Europese normen tegen 2050 voorzien, maar we vonden dat zelf te lang', zegt Thijs.

Tijdens de vergadering kondigt KBC aan dat het vanaf juni 2018 geen nieuwe steenkoolcentrales en -mijnen meer gaat financieren en geen investeringen meer gaat doen in bestaande steenkoolcentrales en steenkoolmijnen. Dit initiatief komt er vroeger dan verwacht. 'Onder druk van de milieubeweging', wordt gefluisterd aan de Havenlaan.

Uitzondering

Tegen uiterlijk 2035 wil KBC volledig uit de Tsjechische steenkoolsector verdwenen zijn. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor bestaande steenkoolcentrales voor centraal aangestuurde verwarming, waarbij heel wat bewoners afhankelijk zijn van de energievoorziening op steenkool in het dorp.

'Veertig procent van de Tsjechische bevolking wordt warm gehouden door die elektriciteitsproductie. We hebben een zekere verantwoordelijkheid naar de Tsjechische gezinnen. Het is een specifieke energiesituatie in dat land en we kunnen niet van de ene op de andere dag beslissen om die hele productie tot nul te herleiden', verklaart KBC na de algemene vergadering wanneer de aandeelhouders zich op de gratis broodjes storten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud