Advertentie
Advertentie

Geens bevestigt EU-oordeel over prijs Belfius

Toenmalig premier Yves Leterme en zijn Franse collega François Fillon bij de onderhandelingen over Dexia in 2011 (foto: Photo News).

De federale regering heeft in oktober 2011 1 tot 2 miljard euro te veel betaald toen ze 4 miljard euro neertelde om de toenmalige Dexia Bank België (nu Belfius) te redden uit de Dexia-brand. Dat is het oordeel van de Europese Commissie, vernam De Tijd. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) bevestigde de informatie donderdag in de Kamer.

De Commissie zette goed een jaar geleden het licht op groen voor de nieuwe plannen van België en Frankrijk, waaronder een kapitaalinjectie van 5,5 miljard euro, om Dexia drijvende te houden. Maar de tekst van die beslissing is nog steeds niet gepubliceerd.

Nochtans bevat hij interessante lectuur. Zoals de stelling van de Europese Commissie dat ons land zich in de onderhandelingen met Frankrijk over de nationalisering van Belfius blijkbaar te inschikkelijk opgesteld heeft.

Op basis van externe, onafhankelijke deskundigen komt de Commissie aan een waardering van de bank van 2 tot 3 miljard euro, een kwart tot de helft minder dan de cheque die de toenmalige regering-Leterme uitschreef aan Dexia. Een cheque die de staatsschuld verder deed oplopen.

Privé-investeerder

Geens bevestigde de informatie gisteren in de Kamer. 'In haar beslissing oordeelt de Commissie dat de prijs die de overheid voor Belfius betaald heeft hoger ligt dan de prijs die een privé-investeerder betaald zou kunnen hebben. Het bedrag in meer, dat de Commissie schat tussen 1 en 2 miljard euro, maakt volgens haar staatssteun uit ten gunste van Dexia en DCL (de Franse Dexia-tak Dexia Crédit Local, red.)', aldus de minister.

'Het bestaan van deze steun ten voordele van Dexia werd gesanctioneerd door het feit dat Dexia bij beslissing van de Commissie verplicht in afwikkeling is gesteld en dus als economisch actor uit het rechtsverkeer moet verdwijnen', zei Geens.

Dat de beslissing van Europa na ruim een jaar nog niet gepubliceerd werd, is volgens Geens toe te schrijven aan het feit dat het lijvige document van 163 pagina's in alle officiële talen van de EU moet worden vertaald.  

Antwoord over waardering van #Dexia in de Kamer deze middag: http://t.co/4cIdXVGt5b— Koen Geens (@Koen_Geens1) 30 januari 2014

Enveloppe

Voor de Belgen pleit dat de waarderingen toen, tijdens het hectische reddingsweekend, als het ware bepaald werden on the back of an envelope. Ze zetten de onderhandelingen in met een bod van 2 miljard euro, terwijl de Fransen 7,9 miljard eisten. De Belgen gingen naar 3,5 miljard. Uiteindelijk landden premier Yves Leterme en zijn Franse evenknie François Fillon op 9 oktober 2011 op 4 miljard euro. Met extra toegevingen door de Belgen: het buiten de verkoop houden van de fondsendochter van Dexia (Dexia Asset Management) en de overname van het sociaal passief van de financiële groep.

De kritiek van Europa op de prijs heeft geen rechtstreekse gevolgen. De factuur dient niet te worden aangepast. Het teveel werd door de Europese Commissie wel beschouwd als staatssteun van ons land aan Dexia. In die zin speelde het mee in het eindoordeel van de EU over de nieuwe redding en ontmanteling van de restbank, maar Dexia moet de steun niet terugbetalen.

Openheid

Toch zal de informatie niet zonder gevolgen blijven. Critici in de politiek en daarbuiten zullen er een bevestiging in zien van hun stelling dat de Belgen zich in het dossier Dexia steevast hebben laten doen door Parijs. En het zal leiden tot een nieuw pleidooi om meer openheid in dat dossier, zeker nu de verkiezingen voor de deur staan. Voor België zal het ook moeilijker worden de bank met een meerwaarde te verkopen, omdat het vertrekpunt hoger ligt.

Sommigen menen dat het uitstel van de publicatie van de EU-beslissing, waarschijnlijk tot na de verkiezingen, te maken heeft met dat soort gevoelige informatie. Anderen spreken dat tegen.

Lees hier de reconstructie van de onderhandelingen over Dexia Bank België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud