netto

Geld afhalen bij Bpost Bank dan toch niet betalend

©Photo News

Klanten met een b.compact-rekening bij Bpost Bank hadden vanaf 18 maart 50 cent moeten betalen per geldafhaling, ook aan de eigen automaten. Bpost Bank trok de maatregel vrijdagavond in.

'De tariefwijziging wordt niet toegepast', luidt het in een persbericht. 'We stellen vast dat we te snel zijn gegaan in het nemen van deze beslissing en we hebben het belang van gratis afhalingen voor onze klanten onderschat', aldus bpost bank. 'Om tegemoet te komen aan de bezorgdheid van onze klanten heeft bpost bank daarom besloten om de wijziging in de tarieven niet toe te passen.'

VRT en RTBF hadden vrijdag eerder op de dag de tarifering wereldkundig gemaakt. 'Ongehoord', reageerde Test Aankoop in een persbericht.

Het ging om de klanten met een gratis b.compact-rekening. Zij zouden nog eenmaal per maand geld kunnen afhalen zonder extra kosten. Per bijkomende afhaling zou de bank 50 cent aanrekenen. Opvallend: die extra kosten waren er ook als de klant het geld zou afhalen bij de eigen bankautomaten. Andere banken rekenen al kosten aan bij afhaling aan een automaat van een andere bank. Maar Bpost Bank zou dus een stap verdergaan.

De regeling is in strijd met een overeenkomst die de banken in 2004 sloten met de bankenkoepel Febelfin, meldde de VRT. Vierentwintig afhalingen per jaar aan automaten van de eigen bank moesten gratis zijn. In de praktijk rekenen sommige banken alleen iets aan voor een afhaling aan een automaat bij een andere bank, klinkt het.

Cashloze maatschappij

Met tariefverhogingen en het afbouwen van logistiek wil men mensen duwen in de richting van een cashloze maatschappij waar alles elektronisch gebeurt. De banken hollen de mensen voorbij.
Simon November
Woordvoerder Test Aankoop

'Met tariefverhogingen en het afbouwen van logistiek wil men mensen duwen in de richting van een cashloze maatschappij waar alles elektronisch gebeurt', zei Test Aankoop-woordvoerder Simon November in 'De inspecteur' op Radio 2. 'Misschien evolueren we daar naartoe, maar dit gaat wel bijzonder snel. De banken hollen de mensen voorbij.'

Frédéric Jonnart, woordvoerder van Bpost Bank, verduidelijkte in een eerste reactie dat de maatregel geldt voor de klanten met de gratis b.compact-rekening. Het gaat om een kwart van de klanten (140.000). 'De b-compact-rekeningen zijn gericht op onze 100 procent digitale klanten, die weinig of geen cash gebruiken. De overige klanten betalen niet voor de afhaling van cash geld', zei Jonnart nog. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud