Advertentie

Goedkopere leningen voor duurzame bedrijven

Bpost kreeg van de grote banken een lening waarvan de rente daalt al de duurzaamheidsscore van het postbedrijf verbetert. ©Bloomberg

De Belgische grootbanken experimenteren met leningen waarbij de rente daalt als een bedrijf duurzamer wordt. Ze profileren zich almaar meer als consultants voor groene projecten.

Een groene golf overspoelt de banksector. ING-CEO Ralph Hamers kondigde op het Wereld Economisch Forum in Davos aan dat zijn bank via haar kredietpolitiek meer gaat doen om bedrijven te helpen bij hun overgang naar een CO2-arme bedrijfsvoering. Zijn collega Jean-Laurent Bonnafé van BNP Paribas, de Franse moedergroep van BNP Paribas Fortis, deed vorige maand op de klimaattop in Parijs al dezelfde belofte.

De banken zetten stappen die vijf jaar geleden ondenkbaar waren.
Mathias Balcaen
campagnemedewerker Greenpeace

Het blijft niet bij mooipraterij. De vier Belgische grootbanken ING België, BNP Paribas Fortis, Belfius en KBC kenden Bpost onlangs een lening toe, waarbij de rente daalt als de duurzaamheidsscore van het postbedrijf stijgt. De rating wordt bepaald door het externe bureau Sustainalytics, op basis van ecologische, sociale en bestuurlijke criteria. Hoe duurzamer, hoe goedkoper. Haalt Bpost een lagere score in het volgende duurzaamheidsrapport, dan wordt de lening duurder.

Het valt nog af te wachten of de duurzaamheidslening brede navolging krijgt, maar Erik Van Den Eynden, de CEO van ING België, had het over ‘een ingrijpende mentaliteitswijziging inzake bedrijfsfinanciering’.

Groene consultant

De grote banken willen zich niet beperken tot de financiering en profileren zich almaar nadrukkelijker als groene consultant van hun klanten. Belfius richtte recentelijk een consultancydochter op om lokale overheden te begeleiden inzake energie-efficiëntie en slimme mobiliteit.

BNP Paribas Fortis, de bank van een kwart van de Belgische bedrijven, gaat zijn bedrijfsklanten actief aanspreken om projecten op het vlak van duurzaamheid en hernieuwbare energie op te zetten. De bank wil de bedrijven begeleiden bij de praktische aanpak, zoals de zoektocht naar technische partners voor een bio-energieproject.

‘De bedrijven moeten hun zakenmodellen herdenken en duurzamer maken. De tijd is rijp om als bank een proactieve adviseur te zijn’, zegt Didier Beauvois, directielid bedrijfsbankieren.

BNP Paribas Fortis heeft vier thema’s als prioritair aangekruist: de kringloopeconomie, menselijk kapitaal, een koolstofarme bedrijfsvoering en slimme steden. Rond elk van die thema’s richt de bank een competentiecentrum op, met telkens twee tot drie experts. Het gaat om een uitbreiding van de bestaande adviesdienst voor groene energie. Er komen ook specifieke opleidingssessies over duurzaamheid voor kmo’s.

Europese Investeringsbank

De kringloop- of circulaire economie, waarbij zoveel mogelijk materialen hergebruikt worden, is ook een thema waar een door ING geleide ‘accelerator’ wil op focussen, in samenwerking met onder meer de Europese Investeringsbank. De in Davos gelanceerde adviesdienst wil middelgrote ondernemingen helpen bij het uitwerken van circulaire zakelijke modellen, met de bouwsector als eerste actieterrein.

De groene consultancy past in de bredere strategie van de grote banken om zich als duurzaam bedrijf te positioneren. BNP Paribas, dat de Belgische staat als grootste aandeelhouder heeft, zegt in zijn interne werking koolstofneutraal te zijn, draait geleidelijk de geldkraan voor de tabaksindustrie dicht en belooft ook geen geld meer te steken in schalie- en teerzandprojecten wegens de schadelijke gevolgen voor het milieu.

Volgens Greenpeace is het nog afwachten of BNP Paribas ook de algemene bedrijfsleningen voor schaliegasbedrijven stopzet. Maar los daarvan reageert de milieu-organisatie gematigd positief op de ontwikkelingen bij BNP en in de hele financiële sector.

‘De banken zetten nu stappen die vijf jaar geleden nog ondenkbaar waren’, zegt campagnemedewerker Mathias Balcaen. ‘Dat heeft ook te maken met het feit dat groene-energieprojecten efficiënter en rendabeler worden. De volgende stap moet zijn dat banken ook uit de financiering van conventionele fossiele brandstoffen stappen. Vanuit hun rol als kredietverlener kunnen banken echt het verschil maken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud