Goldman Sachs klopt verwachtingen

Lloyd Blankfein, de topman van Goldman Sachs. (foto: AFP)

Goldman Sachs rapporteerde over het vierde kwartaal de helft minder winst dan vorig jaar. Maar het cijfer was niettemin groot genoeg om het beter te doen dan de analistenverwachtingen. De Amerikaanse zakenbank leed net als haar sectorgenoten onder de grote onrust op de wereldwijde kapitaalmarkten.

De kwartaalwinst van de bank zakte 55 procent van 2.200 tot 978 miljoen dollar. Per aandeel halveerde de winst van 3,79 tot 1,84 dollar per aandeel. Analisten gingen volgens Thomson Reuters uit van 1,24 dollar per aandeel.

Over heel het boekjaar zakte de nettowinst 67 procent tot 2,5 miljard dollar.

'Het afgelopen jaar werd beheerst door wereldwijde macro-economische zorgen, die een aanzienlijke invloed hadden op de bereidheid van onze klanten om risico's te nemen en transacties te doen', zegt topman Lloyd Blankfein.

De CEO wijst erop dat de Amerikaanse zakenbank ondanks de lagere resultaten haar leidende positie wereldwijd wist te handhaven. Blankfein ziet bovendien 'bemoedigende signalen' van verbetering van de financiƫle markten en de economische situatie.

Bonussen

Door de winstdaling snoeit Goldman Sachs voor het derde jaar in zijn bonussen. In 2007 betaalde de bank nog een absoluut record aan verloning uit, maar de afgelopen drie jaar werd er systematisch afgebouwd.

De bankiers hoeven echter nog geen honger te lijden, met een gemiddeld loon van 367.000 dollar (286.000 euro). Dat is 15 procent minder dan de 430.700 dollar in 2010. 

Desondanks blijft het personeel bij de beste verdieners van Wall Street. Bij JPMorgan Chase & Co daalden de lonen met 9 procent tot een gemiddelde van 341.000 dollar (266.000 euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud