Goldman Sachs schikt Maleisische fraudezaak voor 3 miljard dollar

Het superjacht Equanimity van de Maleisische zakenman Jho Lo is een van de activa die in beslag zijn genomen in de fraudezaak rond 1MDB. ©EPA

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is bereid 2,9 miljard dollar te betalen aan het Amerikaans ministerie van Justitie voor haar rol in het fraudeschandaal bij het Maleisische staatsfonds 1MDB.

De zaak rond de gigantische fraude bij het Maleisische overheidsfonds 1Malaysia Development Berhad (1MDB) komt in een stroomversnelling. Bij het vehikel voor de ontwikkeling van het Aziatische land zou 4,5 miljard dollar zijn verdwenen. Goldman Sachs wordt verweten dat het verschillende rode vlaggen heeft genegeerd toen het hielp om met obligaties 6,5 miljard op te halen voor het staatsfonds.

Het overheidsfonds zou misbruikt zijn om vastgoed, luxegoederen van hotels, een privéjet tot schilderijen van Picasso en Monet te kopen.

Goldman Sachs heeft schuldig gepleit voor het Amerikaanse gerecht en bereikte een schikking. De zakenbank betaalt 2,9 miljard dollar (2,5 miljard euro) in de gigantische fraudezaak. Het geld van 1MDB zou misbruikt zijn met hulp van toplui om vastgoed, luxegoederen van hotels, een privéjet tot schilderijen van Picasso en Monet te kopen. Er werden zelfs Hollywoodproducties mee gefinancierd, blijkt uit documenten van de Amerikaanse rechtszaak.

Maar daarmee is de kous niet af. Toezichthouders in verschillende landen voeren een onderzoek. Eerder op de dag legde de regulator in Hongkong een lokaal filiaal al een boete van 350 miljoen dollar op. Het is de eerste veroordeling in de 150-jarige geschiedenis van het bedrijf, schrijft Financial Times.

Later maakte ook de Bank of England bekend dat ze Goldman Sachs een boete van 96,6 miljoen pond (107 miljoen euro) oplegde. Ook in Singapore riskeert Goldman Sachs zijn portefeuille te moeten opentrekken. De bank heeft via verschillende filialen wereldwijd zo'n 600 miljoen dollar verdiend aan commissies.

Bonussen

De top van Goldman Sachs kon daardoor ook hoge bonussen binnenhalen. De bank wil nu tientallen miljoenen terugeisen van CEO David Solomon, zijn voorganger Lloyd Blankfein en andere voormalige directieleden, schrijft The Wall Street Journal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud