Grieks bankenkwartet heeft 27,5 miljard nodig

Foto AFP

De grootste vier banken van Griekenland hebben samen 27,5 miljard euro nodig om hun kapitaal te versterken. Ze zijn verzwakt door de gigantische schuldherschikking die Athene afgelopen jaar doorvoerde.

Het bedrag werd donderdag bekendgemaakt door de Griekse centrale bank. National Bank of Greece, de grootste bank van het Zuid-Europese land, moet 9,8 miljard euro zien te vinden, Eurobank Ergasias heeft 5,8 miljard euro nodig, Alpha Bank moet zijn kapitaal met 4,6 miljard euro aansterken en Piraeus Bank met 7,3 miljard euro.

De totale herkapitaliseringsbehoefte voor de hele Griekse bankensector bedraagt volgens de Bank of Greece 40,5 miljard euro.

De fondsen om de banken te herkapitaliseren zijn ruimschoots voorzien in de Griekse noodhulp. Een totaal bedrag van 50 miljard euro is daarvoor bestemd en dat ‘volstaat om de herkapitaliserings- en herstructureringskosten van de Griekse banksector te dekken’, zegt de centrale bank.

De Griekse banken hebben overbruggingskredieten gekregen van het Hellenic Financial Stability Fund, zodat ze hun kern tier one kapitaalratio kunnen optrekken tot 9 procent. Dat is een eis van de noodhulpverstrekkers IMF en EU. De herkapitalisering van de Griekse banken moet tegen eind april rond zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud